Архимандрит Висарион освети бойните знамена на 101-ви Алпийски полк на Богоявление

Снимка: Радио "Фокус" - Смолян

В храм „Св. Висарион Смоленски” на Богоявление бе отслужена света Литургия от Негово високопреподобие архимандрит Висарион, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. След това архиерейският наместник на Смолянската духовна извърши Богоявленски водосвет и освети бойните знамена на 101-ви Алпийски полк. На празника присъстваха кмета на Смолян Николай Мелемов, областният управител Недялко Славов, председателят на Общински съвет – Венера Аръчкова, командирът на 101-ви Алпийски полк – полковник Димитър Кацаров, директорът на ОДМВР – Смолян ст. комисар Николай Димов, представители на различни институции и десетки граждани.

Пред военнослужещите и гостите на ритуала, кметът на Смолян  Николай Мелемов припомни, че по стар обичай на 6 януари, Богоявление – денят, в който Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан, Българската православна църква благославя военнослужещите в армията ни и бойните им знамена. „Традицията да се благославят воините със светена вода за здраве и успех води началото си от времето на цял Симеон Велики. Преди победоносната битка при река Ахелой през 917 г., бойните знамена на българската войска били осветени, а ритуалът се запазва до падането на България под османско владичество. След освобождението, той се възстановява. Вековната традиция за освещаване на бойните знамена е жива и днес, защото тези знамена са честта и славата на България, нейната памет и гордост. Знамената, които безстрашното наше войнство винаги е опазвало с чест и достойнство и под които са проливали кръвта си безброй знайни и незнайни синове на скъпия ни народ, отдавайки живота си за своите братя по вяра и род за славата и честта на своята обичана родина България“, посочи Мелемов. Той отбеляза, че историята не познава изгорено или пленено българско знаме. Кметът на Смолян призова гражданите, днес, когато пред тях е бойното знаме на 101-ви Алпийски полк, да сведат глави в знак на почит, защото то олицетворява силата на българския дух, славата на българските военни победи и воинската доблест на славната и непобедима българска армия. Символ е на вяра към род и родина. Кметът Мелемов поздрави воините от Смолян с Богоявление и с освещаване на бойното знаме, като им пожела здраве и благополучие във военната служба. На жителите на Смолян той пожела здраве, дълголетие и много оптимизъм.

Областният управител на Смолян Недялко Славов също поздрави присъстващите за големия празник Богоявление, като им пожела здраве, просперитет и благоденствие. „Нека светата богоявленска вода ни пази здрави, да пази знамето на полка като един от най-големите и значими символи на българската армия и държава. Той е символ, който никога не е попаднал в плен. Нека ви брани вас военнослужещи при изпълнените на воинската ви служба, която изпълнявате доблестно и всеотдайно. Да ви пази при мисиите зад граница и в ежедневните ви задачи, защото чрез тях вие издигате авторитета на българската армия и държава“, каза още Славов.

Честването на празника продължи с литийно шествие до река Черна за хвърлянето на кръста, предвождано от Духовия оркестър на община Смолян, архимандрит Висарион, официалните лица, военнослужещите от 101-ви Алпийски полк и десетки граждани.

Нели ГЕРГЬОВСКА