Архимандрит Висарион ще служи два пъти в храма „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в квартал Устово за Летния Никулден

Летен Никулден /9 май/ отново ще привлече стотици вярващи към храм „Св.Николай Мирликийски Чудотворец“ в Смолян, квартал Устово. Това съобщиха от Архиерейско наместничество – Смолян. На 9 май Православната църква чества пренасяне на светите мощи на св. Николай Мирликийски Чудотворец  от родния му град Мира, Мала Азия, в гр. Бари, Италия, които и до днес са там и мироточат. Светецът се почита от вярващите като помощник и застъпник на семейството и децата, моряците, рибарите, фармацевтите. Известен е като противник на езичеството и арианството. За него в тропара се пее, че е образец на кротост, въздържание и вяра, със смирението си е придобил величие, а с нищетата – богатство.

Вечернята  с Акатиста в чест на св. Николай Мирликийски Чудотворец   в неговия храм в Устово ще започне от 18 часа тази вечер, а светата божествена Литургия от 9 часа на 9 май /четвъртък/.  И двете богослужения – Вечернята и Литургията, ще бъдат  възглавени от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия  Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. Заедно с него ще съслужат енорийският свещеник Васил Маджаров, секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков и свещеници от Смолян и духовната околия. Ще бъде отслужен празничен водосвет, ще има трапеза за благословение.

Паметта на Св. Николай /270 – 343/ се чества освен на 9 май и на 6 декември, когато светителят се представил на Господа. Всеки четвъртък през годината  също е посветен на неговата памет.

Нека и на двете богослужения в Устово заедно  да отдадем нашата почит към Чудотвореца св. Николай, който е горещ застъпник и ходатай за всички нас пред  Бога, призовават от Архиерейското наместничество в Смолян.