Арх. Лора Бъчварова, Община Велико Търново: Надяваме се през 2023 година да бъде построен Експозиционният център, който ще бъде изграден в Старото военно училище

Велико Търново. Надяваме се през 2023 година да бъде построен Експозиционният център, който ще бъде изграден в Старото военно училище. Това каза в интервю за предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“-Велико Търново арх. Лора Бъчварова, главен експерт „Устройствено планиране” към Община Велико Търново. Тя уточни, че вече е издадена Виза за проектиране сградата, което е една от последните стъпки преди кандидатстването за финансиране със средства от ЕС, което планира Община Велико Търново.

„Стремим се да приключим тази година с проектирането на сградата и живот и здраве в края на годината да започнем процедура по избор на изпълнител за строителството. Естествено, това зависи от европейското финансиране. Колегите, които работят по кандидатстването за финансиране вече са подали документи и се очаква одобряващият орган да отпусне финансирането. Веднага след това ще направим процедура за избор на изпълнител за строителството и срокът е 36 месеца от стартирането на тази процедура, което означава, че през 2023 година сградата трябва да е построена и да започне реалната й експлоатация“, каза арх. Бъчварова.

Тя припомни, че проектът за Експозиционният център бе избран след провеждането на Международен архитектурен конкурс през миналата година. „Конкурсът беше обявен през април 2018 година и приключи през юли. Участваха 62 екипа от 15 държави. Журито беше с 9 члена, които оценяваха анонимно проектите. От всички 62 проекта се избраха осемте най-добри, като на първо място беше избран проектът на италианския архитект Клаудио Нарди, който ще бъде реализиран в частта си със сградата за Експозиционен център. Останалите проекти, които събрахме като колекция от идеи за територията, ще дадат началото на дискусии с гражданите във връзка с това от какво се нуждае тази територия и какво е необходимо да се разработи там. Миналата година проведохме няколко лекции с преминалите участници, поканихме ги да дойдат в България и да изнесат лекция пред гражданите, за да ги запознаят с проектите, които са предвидили за територията. Това беше с цел хората да бъдат по-информирани и да видят какви са възможностите. Когато дойде момента за общественото обсъждане и извличане на идеи и мнения от хората, те ще имат една по-богата представа какво може да се направи на това място“, каза архитектът.

Рени АТАНАСОВА