Арх. Николай Миладинов, Община Велико Търново: Желанието ни е новата детска градина „Шареният замък“ в кв. „Зона Б“ да отвори врати през септември

Велико Търново. Напредва изграждането на новата детска градина в кв. „Зона Б“ във Велико Търново. Вече е излята основата на двата етажа, а строителството трябва да бъде завършено през есента. Това каза за предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“-Велико Търново арх. Николай Миладинов, който отговаря за изпълнението на проекта. Той уточни, че към днешна дата не само фундаментната плоча е излята, а и почти цялата стомано-бетонна конструкция на детската градина, включително вторият, последен етаж.

„В момента се прави кофраж на плочата и до десетина дни ще се реализира изливането на бетона на последната плоча, след което предстои изграждане на тухлени зидове и всичко необходимо, според количествено-стойностната сметка и организацията на изпълнението на строителството. Желанието ни е да бъде отворена от новата учебна година, което е през септември месец“, посочи арх. Миладинов.

По думите му детската градина ще е във формата на приказен замък. „Съгласно одобрения технически проект, капацитетът на детската градина е 120 деца, разпределени в 5 възрастови групи. Теренът е близо 5 декара. Той включва освен сградата, детски площадки, алеи и богато озеленяване. Самата сграда е на площ от 900 кв. м., а общата площ на двата етажа правят на 1 800 кв. м. застроена площ. Идеята на детската градина, която е заложена и в идейния проект преди години, е сградата да изглежда като замък. Името на детската градина е „Шареният замък“ и самата детска градина ще наподобява замък от детска приказка. Ще има отбранителни кули по покрива, ще бъде оцветена в няколко цвята, фасадата ще е цветна, с детски ярки цветове. Като цяло визията ще бъде много атрактивна. Относно детските площадки – за всяка група е предвидена отделна площадка, съобразена с възрастта на децата. Освен това се предвижда на алеите, които свързват площадките и сградата, да бъдат направени допълнителни игри като Дама, Не се сърди човече и т.н. Това ще стане с нарисувани апликации по самата настилка. Ще е нещо, което надали е правено. Както знаем, децата в днешно време са инспирирани от телевизия и интернет и затова искаме да направим външното пространство на градината достатъчно атрактивно за тях“, каза арх. Миладинов.

Финансирането е осигурено както от правителството, така и от Община Велико Търново, а инициативата за целия обект е на кмета Даниел Панов.

Рени АТАНАСОВА