Арх. Николай Миладинов, Община Велико Търново: Желанието ни е новата детска градина „Шареният замък“ в кв. „Зона Б“ да отвори врати през септември

Напредва изграждането на новата детска градина кв. „Зона Б“ във Велико Търново. Вече е излята основата на двата етажа, а строителството трябва да бъде завършено през есента на настоящата година. Детската градина ще е във формата на приказен замък, а капацитетът ѝ ще е за 120 деца. Финансирането е осигурено както от правителството, така и от Община Велико Търново, а инициативата за целия обект е на кмета Даниел Панов. Повече ни разказа, в интервю за предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“-Велико Търново, арх. Николай Миладинов, който отговаря за изпълнението на проекта.

Фокус: Арх. Миладинов, напредва изграждането на новата детска градина в кв. „Зона Б“ във Велико Търново. Вече е излята основата на двата етажа. Кога се очаква да бъде завършено строителството?

Арх. Николай Миладинов: Към днешна дата не само фундаментната плоча е излята, а и почти цялата стомано-бетонна конструкция на детската градина, включително вторият, последен етаж. В момента се прави кофраж на плочата и до десетина дни ще се реализира изливането на бетона на последната плоча, след което предстои изграждане на тухлени зидове и всичко необходимо, според количествено-стойностната сметка и организацията на изпълнението на строителството.

Фокус: Кога да очакваме вече отворена нова детска градина или още не можем да говорим за срокове на този етап?

Арх. Николай Миладинов: Трудно може да се каже точна дата. Желанието ни е да бъде отворена от новата учебна година, което е през септември месец.

Фокус: Доколкото знам вече са започнали предварителните записвания на децата. Какъв ще бъде капацитетът на учебното заведение?

Арх. Николай Миладинов: Съгласно одобрения технически проект, капацитетът на детската градина е 120 деца, разпределени в 5 възрастови групи.

Фокус: На каква площ ще се простира детската градина?

Арх. Николай Миладинов: Теренът е близо 5 декара. Той включва освен сградата, детски площадки, алеи и богато озеленяване. Самата сграда е на площ от 900 кв. м., а общата площ на двата етажа правят на 1 800 кв. м. застроена площ.

Фокус: Излязоха в медиите снимки на проекта. Сградата изглежда много красиво, има и много пространство за детските площадки, които споменахте. Разкажете ни повече за тях.

Арх. Николай Миладинов: Идеята на детската градина, която е заложена и в идейния проект преди години, е сградата да изглежда като замък. Името на детската градина е „Шареният замък“ и самата детска градина ще наподобява замък от детска приказка. Ще има отбранителни кули по покрива, ще бъде оцветена в няколко цвята, фасадата ще е цветна, с детски ярки цветове. Като цяло визията ще бъде много атрактивна. Относно детските площадки – за всяка група е предвидена отделна площадка, съобразена с възрастта на децата. Освен това се предвижда на алеите, които свързват площадките и сградата, да бъдат направени допълнителни игри като Дама, Не се сърди човече и т.н. Това ще стане с нарисувани апликации по самата настилка. Ще е нещо, което надали е правено. Както знаем, децата в днешно време са инспирирани от телевизия и интернет и затова искаме да направим външното пространство на градината достатъчно атрактивно за тях.

Фокус: Нека в заключение да поговорим и за финансирането. В какъв размер е то и от къде е осигурено?

Арх. Николай Миладинов: Има постановление от Министерски съвет за голяма част от сумата, които са бюджетни пари. Останалата част ще се финансира най-вероятно с пари на Общината или допълнителни средства по програми отново на Министерски съвет.

Рени АТАНАСОВА