Арх. Огнян Каменов: Държавният архив разполага с уникални чертежи на баща ми от Варненския некропол

снимка: pixabay.com

Арх. Огнян Каменов, син на известния архитект Камен Горанов, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Арх. Огнянов, до края на месеца във фоайето на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна публиката може да разгледа изложба, посветена на Вашия баща Камен Горанов. Вие представихте и книгата, която сам сте съставили.

Арх. Огнян Каменов: Да, книгата е изготвена заедно с моя син и е посветена на дядо му. Тя е много интересна и искам да стигне до повече хора. Тъй като баща ми беше един голям радетел за запазване на облика на град Варна. Той беше един голям архитект, който допринесе доста за запазването на архитектурното наследство на града.

Фокус: Да припомним кои са най-емблематичните проекти на Вашия баща – арх. Камен Горанов.

Арх. Огнян Каменов: В книгата съм разгледал различни етапи от неговото творчество като се започне с консервацията и реставрацията на Филиал „Варненска комуна“, след това някои проекти, плод на по-модерна трактовка като Паметника на съветската армия във Варна, с които съм представил моя баща като модерен творец. Но успоредно с това съм дал и доста примери за запазване на архитектурното наследство с изграждането на Дома на младоженците и други. Той е реставрирал доста сгради в Провадия, някои в Балчик и редица други по-дребни обекти, свързани с монументалната пластика. Особено внимание е обърнато на Обсерваторията във Варна, която е една много силна емблематична сграда, правена със съдействието на големия български скулптор Любомир Далчев. Той направи една от най-запомнящите се и силно въздействащи скулптури на Николай Коперник. Това е мнението на някои полски астрономи, които са идвали. Книгата завършва със заснемането на Варненския халколитен некропол в края на пътя на баща ми като архитект в Археологическия музей. Той се пенсионира там. Това е едно много интересно архитектурно заснемане на това старо, праисторическо злато, което за съжаление стои във варненския Архив, но не получава признание поради липса на контакт с публиката. Това са ценни чертежи и документи. В изложбата голямо място е отделено и на редица негови публикации в един варненски вестник,  в който водеше рубрика за културното наследство на град Варна.

Фокус: Вие сте изготвили книгата, посветена на Вашия баща заедно със сина си. Той поел ли е по пътя на дядо си?

Арх. Огнян Каменов: Не, той е графичен дизайнер и така заедно направихме тази книга за дядо му. Той повече в тази част има своята решаваща роля. Аз съм съставителя и автор на някои от текстовете.

Фокус: Тя беше представена още миналата година и в Държавния архив.

Арх. Огнян Каменов: Да, но новият момент е, че в Архива бяха изложени неговите заснимания на Варненския халколитен некропол. Това са изключително ценни и интересни чертежи. Те могат да бъдат повод да се направи една специална изложба, в която този Некропол да получи ново виждане. Същата е съдбата на една друга творба на баща ми – Паметникът на съветската армия.

Фокус: В момента мястото се посещава от много млади хора, но Паметникът се руши…

Арх. Огнян Каменов: Да, паркът на „Почивка“ се посещава от много хора, това е вярно. И това е много хубаво. Но вътре има много интересни пространства и панорамна тераса, това нещо е забравено и оставено на произвола на съдбата. Не знам защо се проявява това нехайство, много е жалко.

Фокус: А може ли да бъде спасено конструктивно това съоръжение?

Арх. Огнян Каменов: Може, разбира се. Конструктивно паметникът няма проблеми, защото е направен от стомана и бетон. Независимо от времето те все още държат. Но е хубаво вътре да може да се влиза, да се използва това пространство. Има невероятно интересни и ценни архитектурни пространства, които заслужават да бъдат видяни. Градът Варна дължи едно по-голямо внимание на този паметник.

Фокус: През последните години имаше доста идеи за бъдещото му развитие. Някои предлагаха там да се направят творчески ателиета на хора на изкуството…

Арх. Огнян Каменов: Да, различни млади архитекти се упражняваха с различни идеи, но остана само в сферата на архитектурните представи без реализация. Там има големи възможности за усвояване на интересни зали. А това е даденост, която малко градове в България и в света имат.

Фокус: Културното наследство на Варна е тема, която не спира да вълнува обществеността, а и местната власт, как Вашият баща е виждал съвременното развитие в облика на града?

Арх. Огнян Каменов: Той през годините е сътрудничил в разработката на градоустройствения план на Варна. Оказвал е голямо съдействие за запазването на редица култови сгради, които са били предмет от модерните градостроители за събаряне или трансформиране. Например това е сградата на Градската художествена галерия, бившата Мъжка гимназия, която той успява да запази. На нейно място е трябвало да се построи сграда на варненската Опера. Има и редица други примери, в които той е спомогнал да се запазят и по този начин да се даде живот на някои ансамбли, които са знакови за града.

Фокус: Вие сте продължили неговото дело. Какво е Вашето виждане за архитектурното бъдеще на града?

Арх. Огнян Каменов: Като архитект аз имам отношение. Свидетел съм на опитите, които се направиха от млади колеги да се вдъхне живот на „Таляна“, един комплекс близо до ЖП гарата. Но липсата на сериозна икономика в този град, която да раздвижи силите му, за да тръгне по един нов път, аз не го виждам. Това, което се прави е палеативно – със строителството на сгради и кооперации. Но не е това, което аз бих искал да бъде.

Диана СТОЕВА