Арх. Пламен Мирянов: Поставянето на рекорд за Гинес край Седемте рилски езера не беше акцент, ние искахме да се зарадваме в името на България и пъстротата на фолклорните носии

Арх. Пламен Мирянов от фондация „Нашият дом е България“ в интервю за Радио „Фокус“

Водещ: Опит за рекорд за най-дълго хоро беше направен край Седемте рилски езера. След него обаче последваха глоби, тъй като участниците от хорото навлезли в едно от езерата –  Близнака. Фондацията на арх. Пламен Мирянов „Нашият дом е България“ е организатор на събитието. Той днес е и гост в студиото, от когото сега ще научим повече подробности за развилата се ситуация и на когото казвам, добър ден.

Пламен Мирянов: Здравейте.

Водещ: Арх. Мирянов, идеята наистина е вдъхновяваща и толкова българска. Хора с носии играят хоро и се борят за рекорд на Гинес. Добре, обаче хората навлязоха в едно от езерата, а знаем, че влизането и къпането във водоемите на природния парк „Рила“ е строго забранено, защото езерата не могат лесно да се самопречистват. Първо нека да тръгнем оттам – как се зароди идеята?

Пламен Мирянов: Идеята се зароди след един фестивал „Рила ни гледа“ в Дупница, където видях повече от 10 ансамбъла на едно място. Те бяха на една сцена, която не беше най-красивият фон на техните танци. Затова исках заедно с организаторите на онзи фестивал, заедно с ръководителите на ансамблите, да се качим всички заедно, да направим едно голямо хоро и да представим танците на най-красивата сцена, която е именно природата, именно нашата планина Рила. Оттам дойде идеята. Този рекорд за Гинес не е акцентът на това събитие. По-скоро ние искахме да се зарадваме в името на България, в името на пъстротата на нашите фолклорни носии. Мой приятел, който е оператор в Щатите, американец, ме помоли да съдействам за снимането на видеоклип за България. Затова ние го поканихме на Рилските езера да снима горе величествената природа. Беше много по-адекватно той да заснеме и фолклора на това приказно място, отколкото единствено туристи.

Водещ: Преди да започнете осъществяването на тази идея, сте имали издадена заповед от директора на парка. Там уточняваше ли се, че е забранено влизането в езерата?

Пламен Мирянов: Благодаря за този въпрос. По принцип имаме разрешение за заснемане на клип и за качването на тези 300 души горе на платото пред езеро „Бъбрека“. По принцип това, което гласи този правилник или наредбата за парка, гласи, че е забранено къпането и миенето във водните обекти. Просто в момента искам да го прочета точно. Точка 17 от раздела забрани гласи: „Къпането и миенето във водните обекти е забранено“. Липсва пояснението за влизане в езерото. Липсват ясни табели, както и ограждение за животните, които постоянно се къпят в тези водоеми.

Водещ: Вие имате и предложения за Плана за управление. Разкажете малко повече.

Пламен Мирянов: Имам предложение да се добавят тези думи в този План за управление: „навлизането в езерата“. Защото къпането и миенето могат да се изтълкуват по много различни начини. Освен че ние ще покрием санкциите, аз предложих на директора на парка да направим благотворително тези нови табели. Аз лично не съм виждал старите, може би ги има, много хора не са виждали. Да изградим нови табели и да направим образователен филм, в който се представят нагледно всички забрани чрез кадри, които показват и всички нарушения. От години събирам фасове, торбички, хартийки, опаковки и т.н.

Водещ: А някой това отразил ли го е?

Пламен Мирянов: Не съм виждал някой да отразява подобни нарушения. Тази година отново ще направим акция за почистване на езерата – октомври и септември. И също имам предложение всички забрани от Плана за управление да бъдат връчвани в хартиен формат, заедно с карта на Национален парк „Рила“, при закупуване на билет за лифта.

Водещ: Тоест на всички посетители там.

Пламен Мирянов: На всички посетители. Да са запознати предварително с ограниченията.

Водещ: Как ще оправдаете все пак информацията, че сте имали за цел да вдигнете шум и това е направено с цел показност? Защото чухме всякакви коментари, мнения по този проблем.

Пламен Мирянов: Да. Искам да се върнем на този момент, когато бяхме на езеро „Близнака“. Имаше едно малко хоро на поляната до езерото. Аз първи влязох във водите с цел да имам по-добра гледна точка към хорото и да се виждат отраженията на танцьорите. Емоцията по времето на снимките на тези млади, красиви българи е неописуема и наистина се увлякох в нея. Да, неправилно е, извинявам се за извършването на това нарушение. Аз дадох и пример, идея на момчетата, те нямат никаква вина, нито техният ръководител. Аз поемам цялата отговорност и вината е изцяло моя. Но в някаква степен се радвам, че стана така, колкото и странно да звучи, защото в момента се обръща внимание на този проблем. И ще се изградят табели, ще се оправи наредбата, ще има наистина вече ограничения на достъпа до езерата.

Водещ: Все пак заснетото хоро ще бъде включено във ваш филм.

Пламен Мирянов: Заснетото хоро на „Бъбрека“, разбира се. Няма да включваме кадри от водата, от влизането, защото това е един лош пример. Тъй като имаше много отговори от еколози, аз бих искал да ги попитам знаят ли колко кучета влизат в езерата, знаят ли колко животни са влизали в миналото и как може да се реши този проблем, който според мен е много по-сериозен. Аз виждах много животни онзи ден да влизат да се къпят и стопаните нищо не могат да направят, разбира се.

Водещ: Вашата фондация „Нашият дом е България“ организира кампания за издигане на националното самочувствие и дух на българите. Разкажете ни малко повече, какви идеи имате?

Пламен Мирянов: Фондацията има за цел да реализира благотворителни кампании и дарения, също така, не само заснемане на кратки филми. И за момента сме почти готови с филма „Нашият дом е България“, който включва кадри от цяла България, сцени с най-емблематичните моменти, с най-известните традиции, културни богатства и наследства, които имаме тук. Но за в бъдеще бих искал да изграждаме благотворително съоръжения, които спомагат на хора в неравностойно положение да достигат до туристически обекти. Отново да помогнем на туризма да се популяризира, да има повече инфраструктура, по-добри табели, по-добри обозначения. Бих искал да участвам в създаването на благотворителни кампании с цел създаване на нови зелени площи в градовете, нови шадравани, водни площи, фонтани. От това имаме нужда тук в България. Дори вчера говорихме с кмета на Добрич и той приветстваше идеята да участваме заедно в модернизирането на центъра на Добрич.

Водещ: Много ви благодаря за отделеното време. Ние ви пожелаваме успех във вашите начинания. Искате ли нещо да кажете на нашите граждани, на нашите слушатели в заключение?

Пламен Мирянов: Да, благодаря ви. Искам да се обърна към гражданите, към всички слушатели и да кажа, че да, тези млади хора и аз влязохме в езерото, направихме нещо, което е нарушение, но аз съм наистина изумен от омразата и хулите, които се споменаха по наш адрес. За мен това никак не е правилно. И видях колко по-мръсно е в сърцата на хората, отколкото това, което ние сме направили с влизане в езерото. Исус казва: „Най-мръсната част на тялото е устата, защото от нея излизат най-лошите неща, и те се зараждат в сърцето“. Така че обръщам се към всички граждани – нека не съдим прибързано и още веднъж искам да кажа, че до някаква степен е добре това, че се е случило, защото в момента можем да обърнем внимание на всички тези въпроси от екологична гледна точка.

Йоланда ПЕЛОВА