Асеновград чества Съединението на Княжество България с Източна Румелия

Пловдив. В Асеновград започнаха честванията, посветени на Съединението, с поклонение пред паметната плоча на Пере Тошев, съобщиха от пресцентъра на общината. Бе приета почетната рота от заместник командира на военно формирование 24490 подполковник Красимир Ташев. Слово за събитията от 1885 г. изнесе доц. д-р Иван Джамбов от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Той разказа за делото на Пере Тошев, който с помощта на Спиро Костов и Владимир Кусев организира в тогавашна Станимака подразделение на БТЦРК, имащ за цел освобождаване на Македония и Одринско. В Пловдив Пере Тошев е куриер на БТЦРК и взима участие в Съединението, като е един от четниците завзели градската поща.
Програмата по случай Съединението на България ще продължи в следобедни часове в селата Конуш и Новаково. От 16.00 ч. в Конуш ще се поднесат цветя пред паметната плоча на участниците в Конушенската чета, взели участие в историческия акт, а от 17.30 ч. ще бъде поклонението пред паметника на поп Ангел Чолаков в село Новаково.
Утре, 6 септември, от 11.00 ч. на площад „Акад. Николай Хайтов” фолклорен ансамбъл „Капитан Петко войвода” при ТД „Родопи” с ръководител Христина Анастасова ще поднесат на асеновградчани и гостите на града празничен концерт. Историческият музей ще бъде с вход свободен за целия ден на Съединението.