Атанас Атанасов, Асоциацията на земеделските производители в България – Варна: За 2017 г. се надяваме, чрез сектор земеделие, да подпомогнем икономиката на страната

 

За 2017 г. се надяваме, чрез един от основните сектори в България -земеделието, да подпомогнем икономиката на цялата страна. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна Атанас Атанасов, регионален координатор за Варна на Асоциацията на земеделските производители в България. По думите му желанието на всички земеделски производители за следващата година е тя да бъде успешна, за да доведе до по-добри доходи за земеделските стопани.

„Очаквам също да има дебати, тъй като наближава и месец февруари, когато ще се проведе 5-тата Национална среща на земеделските производители в България, в рамките на която ще се отчетат резултатите от 2016 г. и ще се набележат стратегиите и пътищата за по-добро развитие на земеделските стопани през 2017 г.“ каза Атанас Атанасов.

Според кратката ретроспекция за отминаващата година, която направи земеделският производител, големите и малките земеделски стопанства са извлекли нужните ползи, участвайки в различни европейски и национални програми. По думите му те са получили необходимата финансова подкрепа, която е повлияла както на тях самите, така и на целия сектор. „От тази гледна точка, чрез подпомагането от програмите, се дава макар и малка сигурност за сектора. Видяхме, че се получиха и много структурни промени. В днешния съвременен пазар винаги има продажба и покупка на бизнес или покупко-продажба на земя, така че, това са нормални неща, които не би трябвало да ни учудват“, обясни Атанас Атанасов.

Деница НИКОЛОВА