Атанас Пенев-Наско, Б.Т.Р.: Джулай морнинг винаги е красива и магична

 Вокалистът на Б.Т.Р. Атанас Пенев – Наско, в интервю за предаването „Метроном на Радио „Фокус“

Водещ: Въодушевление от първите слънчеви лъчи като символ на зараждащия се живот е нещото, което събира стотици на Черноморското крайбрежие или край бреговете на Дунав в нощта на 30 юни срещу 1 юли – празникът познат като Джулая морнинг. Българската рок група Б.Т.Р. неизменно вече години наред посреща първото юлско слънце. Вокалисът на групата Атанас Пенев, който всички наричаме Наско от Б.Т.Р.  е наш гост, здравейте.

Атанас Пенев: Здравейте, добър ден.

Водещ: Каква е магията, която събира хората в първото юлско утро?

Атанас Пенев: Според мен, във всяко утро има нещо вълшебно, но когато стане дума за комбинацията между музика и утро, юли, вода –  море, река събирането на хората просто, за да честват изгряването на новия ден е неповторимо.  Както всички знаем,  „July Мorning“ се е зародил преди „освобождението“ от комунизма,  било е един вид непокорство и опълчване срещу тогавашния режим – зов за свобода, сега просто е нещо красиво и магично.

Водещ: Къде Б.Т.Р. тази година ще посрещне изгрева?

Атанас Пенев: Тази година, както последните четири, ще посрещнем изгрева на брега на река Дунав в Тутракан, където също е безкрайно приятно и има  магия. Отново с Джон Лоутън и музиката на Uriah Heep, отново първа песен ще бъде „July Мorning“. Така че ще бъде хубаво, пак ще бъде красиво.

Водещ: Има вероятно някаква по-различна магия през тази нощ?

Атанас Пенев: Има, разбира се, да. Тя е веднъж годишно и винаги е различна, и винаги е красива.

Водещ: Какво предстои за лятото на групата? Къде да ви очаква публиката?

Атанас Пенев: Най-вече ще бъдем в България, след като се прибрахме от Европа в началото на годината. На 27 юли отново ще бъдем в Тутракан, този път ще бъдем с Джо Лин Търнър и разбира се, музиката на „Rainbow“, даже ще включим малко „Purple“– ето издавам една тайна. Така че ще бъде интересно. Разбира се, по цяла  България ще бъдем – най-добре е да се следи Фейсбук страницата ни, където изнасяме информация. През есента ни очакват нови изненади. По всяка вероятност още едно турне, което ще бъде извън България. Силно се надявам и на още един клип, след като скоро пуснахме на „Тези дни“.

Водещ: Споменахте за европейското си турне, в което имахте 13 концерта в Германия, Чехия, Франция, Италия и Испания.

Атанас Пенев: Точно така.

Водещ: Къде публиката ви посреща по-възторжено, по-топло, по-всеотдайно – в страната или навън?

Атанас Пенев: Не мога да ги разделя по този начин. Може би еднакво ни посрещат. Това, което най-много ни хареса на турнето в Европа, е, че точно година след като издадохме последния си албум, хората вече пееха и новите песни, което за нас беше страхотно удоволствие и го считаме за постижение. Но в крайна сметка, когато отидеш в чужбина присъства и моментът на носталгията. Виждаш я в очите, особено когато направим някои от първите песни,  виждаш как идват спомени, нахлуват неща, които са останали в България. Така че малко повече сълзи има в очите.

Водещ: Новият ви 12-ти албум –  „Невидими стени“, има невероятен успех. Първото издание бързо се изчерпа. Каква е тайната?

Атанас Пенев: Честно казано не знам каква е тайната, но може би фактът, че когато правехме този албум, се чувствахме като в началото, преоткривайки ентусиазма и начина на композиране, начина на аранжименти разбира се, което за нас е много важно. Винаги аранжиментът го правим всички заедно и всеки внася от себе си това, което си мисли, че е най-добро за песента, докато накрая всички вдигнем ръце и кажем: „Ето това е, аз съм ЗА“. Това е финалният вариант на песента и сме доволни. Трябва всички наистина да сме доволни от това, което сме направили. Може би това е тайната, че подхождаме по един и същи начин, не правим компромиси, опитваме се да правим истинска музика. Тази музика да бъде облечена с истински текстове, а не да е нещо, което просто да запълни.

Водещ: Да останете верни на себе си, както се казва. Да не изневерите на своя критерий, на онова, заради което публиката ви обича, въпреки че живеем в доста меркантилно време, и понякога цената на това да останеш верен на себе си е доста висока.

Атанас Пенев: Така е. Аз си мисля, че ако искаш да те харесват всички, ще трябва да бъдеш меркантилен и да следваш потока, а ако искаш да те харесват хората, които те разбират и харесват музиката, която правиш, просто трябва да останеш верен на себе си и да продължаваш такъв тип музика. Няма начин да си любим на всички, тоест всички да харесват музиката ти. Въпросът е да са повече тези, които те харесват.

Водещ: Кои са невидимите стени днес?

Атанас Пенев: Тези, които сами си поставяме. Аз така го разбирам. Имам предвид стените, които сами изграждаме между себе си и хората, между проблемите и нас, защото всеки проблем е стена, която ти пречи да продължиш напред. Много е важно да не се отказваш, дори и в началото да не успееш да я бутнеш, ако трябва и с глава да я разрушиш, но да продължаваш напред, така че да гониш своите цели, да гониш своите мечти най-вече. Мечтите дават, според мен, най-силният стимул, който може да бъде даден и да продължиш напред да ги следваш.

Водещ: Прочетох, че искате да направите  видеоклип към всяка от песните на „Невидими стени“.

Атанас Пенев: Да, така е.

Водещ: Ще направи ли това песните от албума по-близки до публиката?

Атанас Пенев: По всяка вероятност, да. Би трябвало.  Много ми харесва,  че последните години – последните клипове на песните преди този албум много кинаджийски започнахме да ги правим. Разбира се, това означава, че и все по-трудно се правят от финансова гледна точка, което е още по-трудно. Но пък резултатът много ми харесва, така че с апетита идва и яденето. Искаме да направим тези кратки филми и видеоклипове  към всяка една песен, за да може това да увеличи….

Водещ: Посланията…

Атанас Пенев: Да, посланията, точно така. Така че ще се пробваме. Докъде ще стигнем, ще видим.

Водещ: Чува ли се достатъчно българска музика в българския ефир?

Атанас Пенев: Не. Това е една тема, в която даже не искам да влизам. Но това, което искам да кажа, и което почти винаги казвам, е че абсолютно недостатъчно е присъствието на български автори в родния ефир. По една или друга причина, не знам каква е, никои не може да ми обясни, дори и музикални редактори, но за мен това е престъпление към българската култура. Едно от престъпленията към българската култура. Не може във всички съседни държави и въобще в цяла Европа минимумът да бъде 30%, а ние да сме някъде около 5%.

Водещ: И когато надскочим тези 5%, да се притесняваме, че твърде много българска музика е звучала.

Атанас Пенев: Да, случайно да не сбъркаме. Пак казвам – дори не ми се навлиза, денят е прекрасен, а това е черна тема за мен.

Водещ: Нека останем обърнати към предстоящия юлски изгрев и да ви пожелаем хубаво и успешно лято.

Атанас Пенев: Благодаря и аз. И на вас много музика, слънчеви дни и да се виждаме на концерти.

Росица АНГЕЛОВА