Атанас Чолаков: Ансамбъл Пазарджик се стреми да повишава непрекъснато художественото си ниво

По повод  подготовката за традиционния Коледен концерт на Ансамбъл Пазарджик, Радио „Фокус“-Пазарджик потърси за коментар  дългогодишния Главен  художествен ръководител на ансамбъла Атанас Чолаков, носител на орден „ Кирил и Методий” I степен, награждаван със Златен печат и Златна книга на Съвета на Европейската  културна общност.

Фокус: Г-н Чолаков, разкажете ни повече за подготовката на традиционния за град Пазарджик Коледен концерт на ансамбъла  в ДКТ „Константин Величков“?

Атанас Чолаков: Ние в момента подготвяме с голяма любов Коледен концерт в ДКТ „Константин Величков“. От 2001 година  учредихме награда, която се нарича „Сладкопойна чучулига“ и тя се дава на изтъкнати творци и художествени колективи от Пазарджик и региона. С нея досега са наградени  над 70 художествени ръководители и колективи. За нас е чест, че тази награда се подкрепя от областните  и общинските ръководители. Паричната награда и средствата за концерта се дават от кмета на Община Пазарджик вече за 12-та  поредна година, а статуетката се финансира от Областния управител. В един такъв концерт участват всички наградени участници. Трудно се съчетават всички жанрове, но ние се справяме. Успяваме всяка година да подготвим представителен концерт, който жителите на града очакват с нетърпение и винаги залата на театъра е препълнена. Тази година Коледният концерт ще се състои на 21 декември, четвъртък, от 18.00 часа. Наричаме концерта традиционен, тъй като се  провежда вече 16 години- от 2001 година. Не сме пропуснали нито една година и имаме огромното удоволствие да представим отличилите се на сцената.

Фокус: Каква е равносметката Ви за изминалата година?

Атанас Чолаков: Както всяка година, Ансамбъл Пазарджик се стреми да повишава непрекъснато художественото си ниво и търсим винаги представителни изяви. Но не е само това. Ние сме длъжни да задоволяваме културните потребности на цялата община и региона, разбира се. Има една програма на община Пазарджик, в която ние се включваме най-активно, като по този начин удовлетворяваме нуждата от концертна дейност в селата на общината. Радвам се, че кметовете на селата се обръщат винаги към нас с молба да представим програмата си за празниците на различните населени места. Получаваме пълна подкрепа от кмета на община Пазарджик, който осигурява всички средства за един такъв концерт. В същото време, ние организираме образователни концерти за децата от нашия град, които се превръщат в приказни срещи между артисти и слушатели.

Фокус: Знаем, че през изминалата година Ансамбъл Пазарджик отпразнува 55-я си юбилей, разкажете ни повече за това.

Атанас Чолаков: Да, през изминалата година Ансамбъл Пазарджик чества своя 55-годишен юбилей с един наистина грандиозен концерт в залата на ДКТ“Константин Величков“ в града. Имахме много гости от цялата страна- колеги, симпатизанти, приятели, медии и т.н. През месец юни имахме турне  в гръцкия град Кавала.Взехме участие  в Международния фолклорен фестивал, където представихме красотата на българския ни фолклор. Само нашият ансамбъл представи България тази година.

Фокус: Какво предстои през следващата 2018 година, с какво ще зарадвате Вашите почитатели?

Атанас Чолаков: Що се отнася до бъдещите ни проекти, през месец май от 2- 11 май 2018 година ще се проведе 7-мото издание на „Националните празници на професионалното фолклорно изкуство“. Началото беше поставено през 1993 година, когато за първи път се проведоха тези празници в Пазарджик. В тях участват всички професионални ансамбли от България, те са петнайсет. Тази година ще участват и трите академични ансамбъла от Благоевград, Пловдив и Варна. Това е една вълшебна приказка от фолклор, за която всички ансамбли в страната се готвят с много голямо желание, за да покажат в Пазарджик най-доброто, което имат от техния репертоар. Много се вълнувам, че идвате точно преди Коледния концерт на Ансамбъл Пазарджик, който отдаваме с много любов на нашата публика.

Светлана ЕЛЕНКИНА