Ателие за традиционни родопски мартеници отваря врати в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян

Ателие за традиционни родопски мартеници отваря врати в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, съобщиха от Музея. Участниците в него ще може да научат повече за старите поверия, свързани с изработване и носене на родопските мартеници и обичаите около празника Първи март, наричан още Баба Марта.

Музейното ателие отваря врати днес и ще работи до 21 февруари. То може да бъде посетено от 13.00 до 16.00 часа от всички, които искат да изпробват сръчността на ръцете си и творческото си въображение в съчетание със старите родопски традиции. Музеен експерт ще разкаже за обичаите около празника Първи март и старите поверия при изработването и носенето на мартеници в различните селища на Смолянския край. Разказът е увлекателен и за малки, и за големи, защото е съобразен с възрастта на участниците в ателието. В ателието може да се включат деца, ученици и студенти, майки и татковци, баби с внуци, а така също и гостите на града.

Музеят осигурява всички необходими материали, а от желаещите да се включат в ателието се очаква само добро настроение. Необходимо е да се направи предварителна заявка, а таксата за участие в ателието е 1.00 лв.