Базар за билкови продукти и работилници за изработка на домашна козметика отварят врати в Етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово

Снимка: ЕМО "Етър"

Габрово. Базар за билкови продукти и работилници за изработка на домашна козметика отварят врати в Етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Музея. През следващите три дни – 22, 23 и 24 юни посетителите ще могат да наблюдават различни демонстрации, свързани с използването на билките за домашни цели. Програмата е посветена на големия празник Еньовден. Всеки ще може да закупи билкови продукти от своеобразния базар, който ще работи в трите дни от 10.00 до 18.00 часа. На 23 юни, от 9.00 до 11.00 часа желаещите ще могат да се включат в еньовденското бране на билки. На 23 и 24 юни, от 11.00 до 16.00 часа ще бъде отворена работилница на майсторене на венци и китки, а само на 23 юни, от 11.00 до 16.00 часа, ще се проведат демонстрации за боядисване на прежда. Повече за употребата на билките в домашната козметика ще може да се научи утре, от 11.30 до 13.00 часа. Урокът по билкознание е от 12.30 до 14.30 часа, а натурални сапуни ще се изработват и в трите дни от 11.00 до 17.00 часа. В рамките на програмата за празника ще се открие изложбата „По пътя” – на 24 юни от 16.00 часа. В нея е представено наследството на каракачаните – реално и метафорично вплетено в идеята за пътя и пътуването.

Според традиционните представи от Еньовден билките започват да губят лечебната си сила. Затова събраните в нощта срещу празника треви се приемат за най-лековити. Вярва се, че по земята ходят седемдесет и седем болести, които могат да се лекуват с билки и една „незнайна”, за която няма лек. За нея, когато в нощта срещу Еньовден се берат билки, се откъсва със затворени очи трева, която се разцепва на половина и се вплита в Еньовденския венец. Затова се казва, че билките в него са 77 и половина.

От всички видове билки се прави еньовденска китка. Тя се използва за лек през цялата година. Билките се събират от жени и моми. Най-търсената билка е известна като еньовче, еньовка, яньовиче. Вярва се, че тя лекува много болести и може да прогонва змейове и самодиви. Заедно с други треви като тинтява, иглика, маточина, комуника, еньовчето принадлежи към т.нар. „разделни билки”, които се използват за лекуване на залюбени от змей.

Освен лечителна сила, билките на този ден имат и предпазваща функция. Затова китки от тях се окачват по вратите на къщите и на стопанските постройки – за здраве и да не влизат лоши духове.

Надежда КРЪСТЕВА