Бедри Алиев, зам.-кмет: Всяко едно населено място на територията на община Свищов е снабдено със сол и инертни материали

По 3 кубика пясък и 3 тона сол са доставени във всяко едно населено място на територията на община Свищов. Това обобщи в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново зам.-кметът на крайдунавската администрация Бедри Алиев. Повече за това дали е подсигурено зимното почистване навсякъде и какви средсвта са осигурени, прочетете в интервю.

 

Фокус: Г-н Алиев, да започнем с това – кои са основните проблеми на Свищов през зимата?

Бедри Алиев: Знаете, на първо място, че Свищов е крайдунавски град и зимата при нас е доста сурова и ветровита. Поради това, с настъпването на месец ноември, ние вземаме необходимите мерки за безпроблемното посрещане на зимата. В града основният ни проблем са седемте баира, които денонощно се обработват и третират с препарати, когато вали сняг. А от републиканската пътна мрежа, чието почистване е ангажимент на Агенция „Пътна инфраструктура“, проблемните участъци са навявания и образуване на преспи основно по пътя към селата Совата и Козловец. Там имахме проблеми и в последните няколко дни. За другите междуселски пътища, които са 104 км.  от общинската пътна мрежа, се грижат наши фирми, с които сме сключили договори за почистване. Тази година,с  цел подобряване на пътната безопасност, по републиканската пътна мрежа, Община Свищов помогна, със собствени средства на Агенция „Пътна инфраструктура“ с монтирането на пластмасови огради и над 500 метра ситна мрежа, която спира образуването на дълбоки преспи по пътищата за селата Совата и Козловец.

Фокус: В един от предходните ни разговори с кмета на Община Свищов Генчо Генчев, той ни информира, че част от мрежите, които споменахте, са били откраднати, дали тя е възстановена?

Бедри Алиев: Да, точно така. В района имаше вандалщина, но ние веднага възстановихме нарушената преграда. Надявам се, за напред, да няма такива прояви. Всички жители на община Свищов искат да пътуват в безопасна среда и заедно трябва да се грижим за подобренията, които правим.

Фокус: Дали има  участъци с концентрация на ПТП през зимните месеци, кои са те и как се работи за обезопасяването им?

Бедри Алиев:  По принцип нямаме такива точно концентрирани участъци, в които да стават много пътно-транспортни произшествия. Все пак шофьорите трябва да знаят, че през зимните месеци трябва да са по-внимателни. Аз лично съм провеждал и разговори с ръководството на КАТ, в нашия град няма такъв участък.

Фокус: Какъв е общият  брой на ангажираните с почистване машини на територията на цялата община?

Бедри Алиев: Ние представихме пред медиите 10 камиона, които са на денонощно разположение през целия зимен сезон. Те са преминали технически прегледи и са оборудвани с гребла и всичко необходимо, за да посрещнат изпитанията на зимата. Отделно сме провели разговори с всички частни фирми и кооперации, които изявиха готовност да са съпричастни и ако имаме проблем, ще ни окажат помощ, тъй като разполагат с необходимата за това техника.

Фокус: В тази връзка, след като сте подсигурили 10 камиона, предполагам, че има подсигурени и инертни материали. Какво е тяхното количество?

Бедри Алиев: Да, мога да кажа, че сме обезпечени до края на зимния сезон. Закупени са 150 кубика пясък,  220 тона сол. Като, до момента , във всяко едно населено място от общината имаме доставени по 3 кубика пясък и 3 тона сол. Отделно, по препоръка на Агенция „Пътна инфраструктура“ през тази година ще използваме за пръв път и магнезиев хлорид. Това е смес, която има 24-часово действие против заледяване. С такъв препарат се третират магистралите през зимния сезон, за да се избегне заледяване. Той може да се използва както в чисто състояние, така и смесен с пясък или сол. По принцип солта не е активна след като температурата падне под минус 7 градуса, а този препарат действа. Основно с магнезиев хлорид, както казах, се третират тротоарите и седемте основни баира в Свищов.

Фокус: Какъв е общият размер на средствата от общинския бюджет, които сте заделили за зимно почистване през настоящия сезон?

Бедри Алиев: По принцип зимното почистване си има отделен бюджет. В Община Свищов той възлиза на 133 хиляди лева. В него влизат допълнителни договори, когато имаме с фирми, заплати, осигуровки, горива, препаратите, които изброихме. Имаме бюджет, няма за какво да се притесняват жителите на общината, защото всичко е подсигурено за зимния период.

Фокус: Като финал нека уточним обезпечени ли са с отопление   обществените сгради, детските градини и училищата в общината?

Бедри Алиев: Аз по принцип не съм ресорен кмет и не отговарям за тези въпроси, но мога да Ви уверя, че всички обществени сгради, детски градини и училища, са напълно подсигурени. Имаме детски градини на пелети, повечето училища са на дизелово гориво, детските градини по селата са на твърдо гориво – дърва и въглища. Всички те са заредени, резервоарите им са пълни и те отделно си имат собствени средства.Никой не трябва да се притеснява, че дадено училище или детска градина, ще са студени.

Луиза ТРАНЧЕВА