Бедри Алиев, зам.-кмет: С бързата си реакция след снеговалежите от края на миналата седмица Община Свищов доказа готовността си за зимата

снимка: pixabay.com

С бързата си реакция след снеговалежите от края на миналата седмица Община Свищов доказа готовността си за зимата. Това съобщи в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново зам.-кметът Бедри Алиев. Той изказа благодарността си към служителите на Общинско предприятие „Чистота“, че са осигурили проходимостта на всички улици в града. Освен това припомни, че е бил ангажиран целия човешки ресурс, използвани са и 7 машини за почистването. Повече по темата прочетете в интервю на Луиза Транчева.

 

Фокус: Г-н Алиев, преди броени дни Община Свищов заяви пълната си готовност за зимния сезон, а вече имахте и възможност да я докажете, предвид лошото време през уикенда. Нека обобщим за нашите слушатели в какво се изразява подготовката Ви?

Бедри Алиев: За трета поредна година ние влагаме цялата снегопочистваща техника, която ще е на наше разположение през зимния сезон, а именно – Общинско предприятие „Чистота“ има четири автомобила за зимно почистване и един челен товарач. Но при обилен снеговалеж това не е достатъчно и ние търсим съдействие от частни фирми, които притежават подходящи машини за почистване на снега. Осигурени са 200 тона сол, знаете по поречието на река Дунав има доста заледявания и затова пясъкът не е толкова практичен. Използваме само сол. За тротоарите имаме две роторни машини, но ако снегът е много тежък, те не са практични, затова всичко се извършва на ръка. Искам да подчертая, че и този път, както всяка зима, приоритетни при почистването са детските градини, училищата, болницата, полицията, пожарната. Първо се осигурява достъп до тях. След това са главните артерии и подходите към града. За последно оставяме крайните улици, но и там се чисти. Наистина, преди два дни, ние имахме възможността да си проверим, техниката. Искам да благодаря на служителите на ОП  „Чистота“, че реагираха бързо. През цялата нощ чистиха седем автомобила. Бяха извикани още три коли допълнително. На сутринта обстановката беше спокойна, всички пътища бяха отворени и проходими.

Фокус: Кои са отсечките, които създават повече проблеми през зимата и обръща ли им се по-специално внимание?

Бедри Алиев: Това са пътищата Царевец – Совата, както и Царевец – Козловец – Алеково. Там се образуват големи навявания,  преспите достигат до 3 метра. Пътят между Свищов и село Ореш също се заледява, той е доста усоен и за съжаление създава предпоставки за много катастрофи. Искам да отбележа, че тези райони, които са много критични, са ангажимент и се почистват от Агенция „Пътна инфраструктура“. Община Свищов, разбира се, не стои безучастна, защото все пак това са подходи от селата към града. Ние помагаме с каквато техника имаме. Но основният ангажимент е на Агенцията. В самия град имаме също има няколко критични участъка, които са доста високи. Те са общо 7 на брой и мога да кажа, че за тях има специален автомобил, който ги обхожда, третира ги със сол и ги почиства.

Фокус: Сключени ли са договорите за почистване на малките населени места?

Бедри Алиев: Да, те вече са факт. Искам да подчертая, че по принцип, Община Свищов, чрез ОП „Чистота“ успява да осигури почистването на общинската пътна мрежа, но тъй като в града има много хора, които разполагат с подходяща техника, те никога не са отказвали помощ ако потърсим такава. Кметовете на селата вече са си сключили договори с кооперациите, които им помагат.

Фокус: Има ли изработени специални планове за реакция съвместно с полиция, пожарна?

Бедри Алиев: Ние нямаме изработени планове, но сътрудничеството ни винаги е било на много високо ниво. Знаете, че когато има паднали дървета, например, пожарната винаги ни се притичат на помощ, ако пък има нужда от отбиване на движението – това е отговорност на полицията. Пак казвам сътрудничим си активно, но това не е договорено с документи.

Фокус: По време на представянето на отчета за готовността на Община Свищов за зимата, което се проведе в Областна администрация – Велико Търново, вашият представител Стефан Димитров посочи, че има проблем със състоянието на маркировката по републиканската пътна мрежа. То, по думите му, е много лошо. Дали са предприети някакви действия в тази насока, въпреки, че това не зависи от Вас?

Бедри Алиев: Нееднократно ние сме информирали Комисията за защита при бедствия и аварии при Областна управа затова, че пътната маркировка не е подновявана за последните три години, през които ние сме част от управата на Община Свищов. За съжаление това е задължение на Агенция „Пътна инфраструктура“, които не си изпълняват поетия ангажимент. Същото се отнася и за крайпътните ивици по републиканската мрежа – има много клони и растения, които не се почистват от тях. Въпреки, че отговорността не е наша, гражданите винаги обвиняват общинската управа. Отговорът, който ние получаваме от Агенцията е, че ще се предприемат мерки.

Фокус: Има ли срокове за тези мерки?

Бедри Алиев: Не, точно това ни се казва. А знаете, както Ви казах, ние сме район с тежки зимни условия, с мъгли. При нас е много опасна липсата на тази маркировка, но ние няма как да решим проблема сами.

Фокус: Като финал – въпрос, който вълнува много граждани. Обезпечени ли са образователните и социални институции с отопление за зимните месеци?

Бедри Алиев: Всички детски градини и училища на територията на Свищовска община са обезпечени с гориво за отопление. Някой се топлят на пелети, други с твърдо гориво, трети с дизел. Предвид студеното време парното навсякъде е пуснато. Ние сме раздали и чували със сол, за да се предотвратят заледяванията в дворовете и подходите на образователните и социални институции. Гражданите не трябва да се притесняват – училищата и детските градини са затоплени.

Луиза ТРАНЧЕВА