Безплатен интернет ползват жителите и гостите на Свищов в центъра и някои от парковете на града

Велико Търново. Безплатен интернет вече използват жителите на Свищов в центъра на града и някои обществени пространства. Мрежата е изградена по проект на Община Свищов, финансиран по европейската инициатива Free Wi-Fi for Europeans, съобщават за Радио „Фокус“ – Велико Търново от местната администрация. От там припомнят, че споразумението бе подписано в средата на лятото, а реализацията му е факт от около седмица.

Зоните, в които има високосторостен безжичен достъп, са избрани заради високата си концентрация на посещаемост.  Безплатен интернет има на Общинския пазар „Велешана“, на площад „Алеко“, в Централната градска градина, в градинката при „Паметника на дарителите“, на площадите „Свобода“ и „Хан Бъчва“, в Спортен комплекс „Свищов“,  в местността „Паметниците“, в парк „Рила“ и в района на поликлиниката към МБАЛ-Свищов.

„Фокус“ припомня, че целта на инициативата WiFi4EU е да се предостави висококачествен интернет достъп на граждани и посетители на Европейския съюз чрез безплатни точки за безжичен достъп на обществени места, включително паркове, площади, обществени сгради в общини в цяла Европа.

Община Свищов ще бъде отговорна за финансирането на абонамента за интернет и поддръжката на оборудването, за да се предлага безплатен и висококачествен безжичен достъп за всички граждани и посетители за период от поне 3 години след инсталирането на мрежата.

Луиза ТРАНЧЕВА