Бианка Равначка, РЗИ- Благоевград: Новорегистрираните ХИВ позитивни тази година са 269, като 240 от тях са мъже, а 29 са жени

СПИН, ХИВ, анти - СПИН кампания

Бианка Равначка, Регионална здравна инспекция – Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-жо Равначка, колко са регистрираните ХИВ позитивни в страната?

Бианка Равначка: За страната към момента, по данни на Министерство на здравеопазването, има не малък брой ХИВ позитивни лица – 2984, като са открити 269 нови случая. По данни на Министерство на здравеопазването до края на годината се очаква броят да се увеличи с поне още 30. Това е причината да се включваме активно в инициативи по превенция на заболяването. Изследването с бързи тестове като кампания стартира преди пет години в Европа. Ние сме една от институциите, които се включват активно в нея. Общо около 600 организации и 53 страни са се включили на територията в световен мащаб. Благодарение на  кабинета за анонимно и безплатно изследване Регионална здравна инспекция – Благоевград предоставя услугата за изследване. Освен това имаме мобилни кабинети. През цялата седмица, преди 1 декември, когато отбелязваме Световния ден за борба със СПИН, провеждаме информационни кампании в учебните заведения, както ѝ правим мобилни кабинети из областта, в които хората могат да си направят тест и то анонимно.

Фокус: Може ли да се каже, че подобен тип кампании са причината да се е променило отношението към ХИВ и към днешна дата гражданите да гледат по-спокойно над вируса, да са по-информирани и да знаят повече за превенцията?

Бианка Равначка: България е една от страните в Европа със сравнително ниско разпространение на ХИВ сред общото население. Статистиката показва, че инфектираните са 2,8 на 100 000 души, a w държавите от Европейския съюз са 5,7 на 100 000. Мога да кажа, че сме изградили изключително стабилна политика и отношение към превенцията  на ХИВ/ СПИН у нас.

Фокус: Целогодишно ли организирате АНТИСПИН кампании?

Бианка Равначка: В рамките на Националната програма сме разделили кампанията на три основни етапа. Инициативите се провеждат на 1 декември, 14 февруари и третата седмица от месец май, когато се отбелязва Деня, свързан със съпричастност към всички засегнати от вируса. Освен кампаниите, екипът ни целогодишно работи по график и по план. По този начин редовно посещаваме учебните заведения и организираме информационни срещи. Превенцията за ХИВ/СПИН не е за един ден или една седмица.

Фокус: Каква е превенцията срещу вируса?

Бианка Равначка: Понякога човек се оказва невеж, само защото не иска да се информира. В България СПИН е много повече от болест, защото заболяването се описва като клеймо. Все още отношението на много хора към вируса е като към проказа, срамна работа и се смята, че едва ли не се разпространява по въздуха. ХИВ не се предава по въздуха, при допир или от ухапване от комар. Вирусът се разпространява по полов и кръвен път, както и серопозитивна майка би могла да инфектира бебето си. Страхът от ХИВ е хубаво нещо, защото ни предпазва като ни прави по-предпазливи и отговорни. На всяка среща обясняваме на студентите да заделят една минута, за да получат информация по темата. Едно убождане на пръста и една капка кръв може да бъде причина за неописуема реакция и радост, когато един млад човек разбере, че е ХИВ отрицателен.

Фокус: Каква е разликата между ХИВ и СПИН?

Бианка Равначка: ХИВ означава хумано имунодефицитен вирус. Причината за появата на Синдромът на придобита имунна недостатъчност е вирусът на ХИВ. Инфектираният може дълги години да бъде носител на вируса. Серопозитивни са тези, които са се изследвали и знаят, че са такива. В противен случай инфектираните остават само преносители на вируса. ХИВ не е бактерия или паразит, а е вирус. СПИН-ът е резултат от ХИВ инфекцията.

Фокус: Кои са най-рисковите групи?

Бианка Равначка: Често се говори, че ХИВ инфекцията се среща най-често при проституиращи, хомосексуални мъже или наркомани. Това не е точно така, защото всъщност всеки един от нас е застрашен от заразяване, но в рисковите групи опасността е по-голяма. Запазва се тенденцията, че инфекцията при мъжете е по-разпространена, отколкото при жените. Новорегистрираните за тази година са 269, като от тях 240 са мъже, а 29 са жени. Когато човек е инфектиран, няма как да се върнат нещата, но истината е, че е създадена антиретровирусна терапия и носителите на ХИВ може да живеят дълги години с нисък вирусен „товар“. Няма смисъл да разчитаме на късмета си и да „стискаме палци“. По-добре е да бъдем по-отговорни като се изследваме редовно.

Фокус: Какво е мотото на кампанията тази година?

Бианка Равначка: Тази година мотото на кампанията е: „Узнай своя статус“. Обръщам се към всички – да заделят малко време и да разберат своя статус и здравословно състояние. Това коства много малко, но благодарение на него ще получим огромно удоволствие, когато видим отрицателния резултат.

Денис НИКИФОРОВ