Бисера Борисова, психолог: Много често депресиите се проявяват през есента

Бисера Борисова, психолог в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

 Фокус: Г-жо Борисова, кога се най- често проявяват депресиите?

Бисера Борисова: Депресиите имат връзка със сезоните и те се проявяват както през есента, така и през периода – края на зимата и началото на пролетта. Психиатри и психотерапевти имат различни мнения относно това коя депресия е по-тежка. Според едни есенната депресия е по-тежка, според други пролетната, но каквото и да се случва с нас трябва да намерим решение и да излезем от състоянието, в което сме попаднали поради една или друга причина. Други основни причини са постепенното увеличаване на деня и липсата на някои минерали и витамини в нашия организъм, тъй като през зимния период се храним по-различен начин. Трябва още от сега да предприемем мерки и добре да се погрижим за своето тяло и психика.

Фокус: Кои са основните симптоми, в които се проявява депресията?

Бисера Борисова: В състояние на депресия човек започва да чувства загуба на енергия, губи интерес към обичайните дейности в живота, понякога е съпътствана с едно усещане за тъга. Може да се получи затруднена концентрация, себекритичност, чувство за безнадеждност, някои физически оплаквания, които доста често са свързани със симптоматиката на пролетната умора – раздразнителност и трудно вземане на решения. В крайни случаи може да има мисли за край на живота, но тогава вече става дума за клинична депресия и по-тежки състояния.

 Фокус: В определени ситуации депресията може ли да доведе до  край на живота?

Бисера Борисова: В определени случаи неизлекуваната навреме депресия може да бъде опасна за здравето на хората и в по-крайни ситуации, дори опасна за живота. Тя би могла да бъде един от факторите, който да подтикне човек да сложи край на живота си, но далеч не трябва да се прави пряка връзка между депресия и самоубийство. Депресията не е единствената възможна причина, поради която човек може да започне да мисли за край на живота си, каза психоложката. Това, което кара човек да посегне на живота си като причини не са до такава степен изяснени в научните среди. По-скоро се работи върху това, как да разпознаем вероятната опасност и в областта на превенцията от самоубийства. Думата депресия е приела много широк смисъл, доста често я използваме без изобщо да се касае за депресия, а просто за спад в настроението поради някаква житейска ситуация или разочарование и нейният съвет е да не бързаме да си слагаме диагнози.

Фокус: Приемането на повече витамини, плодове и зеленчуци помага за справяне с депресията, нали така?

Бисера Борисова: Като начало, още отсега, е добре да започнем да приемаме повече витамини, плодове и зеленчуци. Изключително важен е витамин D, тъй като през зимните месеци малко или много слънцето ни липсва. Необходими са ни повече разходки на чист въздух, ведри мисли, както и да се занимаем с любимите си неща, например хобита през свободното време. През този период  тялото и психиката ни се адаптират за следващия сезон от годината и не трябва да се претоварваме с много работа.  Ако започнем да се чувстваме подтиснати не е добре веднага да мислим, че сме в депресия, нека да изчакаме, твърде вероятно е това да е просто пролетна умора. Но ако нещата се задълбочат и усещаме, че вървим надолу и се потапяме в едни негативни емоционални състояния и това се отрази на ежедневните ни задължения, на съня ни и продължи  повече от две седмици, е добре да се направи консултация със специалист или поне с личния лекар, за да избегнем по-тежки последствия, да се чувстваме добре и да живеем щастливо.

Лора КАЛЧЕВА