Бисера Борисова, психолог: Опасните и екстремни селфита се превръщат в социална мода

Снимка: Pixabay

Психологът от Благоевград Бисера Борисова в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин във връзка със зачестилите инциденти с деца, които си правят снимки на места, където има реална опасност за здравето и живота им.

Фокус: Г-жо Борисова, зачестяват инцидентите с деца, които си правят така наречените селфита на рискови места. Защо е така и кои деца най-често стават жертва на тази нова мода?

Бисера Борисова: Опасните и екстремни селфита зачестяват, защото те са се превърнали в социална мода, което е една негативна тенденция. Най-често потърпевши са младежите на възраст между 12 и 16 години – период, в който децата търсят себе си. В тази възраст те развиват силното желание да бъдат харесвани от другите, да бъдат различни, да проявяват някаква форма на героизъм. До някъде причините се коренят и в това, че те са залети със страшно много информация в съвременния свят, което води до пренасищане, скука, еднообразие, липса на знание как да запълват свободното си време по по адекватен начин. Също така, това желание да изпъкнат в очите на връстниците и приятелите си е фактор в тази възраст. И това е свързано с едно силно вродено желание да намерят своята индивидуалност, да принадлежат съответно на някаква група от хора.

Фокус: Тоест можем да търсим и причина за поведението на децата в това, че те търсят одобрението на околния свят – така ли?

Бисера Борисова: Да, младите са много податливи на чуждото мнение, което често ги тласка към различни видове опасности. Освен това подрастващите имат прекалено много адреналин, свързан с тяхното физиологическо развитие, затова е много важно родителите да помогнат на своите деца, да пренасочат енергията, която имат, към нещо добро, за да се освободят от напрежението. Родителите трябва още от ранна детска възраст да насърчават своите деца да се развиват, но не в посока, която родителите са избрали за тях, а там където са техните таланти и желания.

Фокус: Социалните мрежи и присъствието на децата в тях оказват ли влияние върху случващото се?

Бисера Борисова: Разбира се. Децата и младежите често търсят повече харесвания в социалните  мрежи, което ги потиква извършването на опасни дейности. Това показва, че подрастващите имат силно занижена самооценка и както вече казахме – търсят одобрението на околния свят. Затова семейството и училището, като основни фактори в живота на децата трябва да се опитват да коригират тяхното поведение, когато то е очевидно опасно. Семейството е един основен фактор, но е важно да отбележим, че не винаги родителите са виновни за случващото се. Понякога просто децата искат да бъдат харесвани и не осъзнават, че могат да се наранят. Затова майките и бащите трябва да намерят по-добър начин са общуване с децата си. Хубаво е да разговарят повече, но не като родител с дете, а като приятели.

Фокус: Какво още бихте препоръчала като мерки за справяне с проблема?

Бисера Борисова: Бих се обърнала към родителите с молба – не давайте заповеди и директни съвети, нито сериозни забрани, които водят не го корекция на поведението, а до бунт от страна на подрастващите. Семейството и най-вече родителите трябва да приемат спокойно поведението на младите хора и търсенето на „себе си“. Ако детето си сложи пирсинг или си направи по-странна прическа, или пък облеклото му е по-необичайно, то възрастните трябва да приемат случващото се спокойно и да говорят с детето, за да разберат какво го кара да прави или да се облича така. Най-важното е да потърсят реалната причина за поведението на детето, особено когато то започне да прави опасни неща. Не е хубаво родителите да прекаляват с материалното задоволяване на децата, в търсене на тяхната любов, защото пренасищането също може да стане причина за нестандартно и дори опасно поведение. Пренасищането води до „изпразване на духовно равнище“, също става причина за скука и еднообразие. В следствие на всичко това децата започват да търсят алтернатива, за да разнообразяват живота си, което пък може да ги пренасочи не в правилната посока. Препоръчвам на родителите да се погрижат за това детето да бъде ангажирано с различни неща, които да са интересни за него. Спортът е едно много добро средство за корекция на поведението. Ако детето има нужда от адреналин, то може да го запишете на по-рисков спорт. Тренирайки, детето ще изразходва излишната енергия, но контролирано. Животът на едно дете трябва да бъде интересен, тъй като то не винаги може само да организира ежедневието си правилно и понякога тръгва по-лош път.

Ливия НИНОВА