Бисера Борисова, психолог: „Фалшивите новини“ не само влияят върху психиката на човек, но и са страшно неморални

снимка: pixabay.com

Психологът Бисера Борисова в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-жо Борисова, през последните години много актуален е въпросът, свързан с агресията сред младото поколение. Често пъти се коментира, че до голяма степен интернет и социалните мрежи оказват влияние върху децата в тази посока. Какви според Вас са най-големите рискове, които крие виртуалния свят?

Бисера Борисова: Ще започна с това, че интернет и социалните мрежи като цяло наистина крият рискове, но има и доста ползи от тях. Прекалено дългият престои в интернет и злоупотребите с него могат да доведат до редица проблеми както в поведенчески, така и в психологичен аспект. Може да се стигне до липса на ориентация в реалния живот, тоест човек започва да гледа на реалния свят като на филм и да живее в едно виртуално пространство, приемайки го за нещо реално. Освен това когато вече е на лица злоупотреба с интернет, то може да се стигне до проява на раздразнителност, напрегнатост дори до депресивни състояния. При липсата на интернет е възможно хората да реагират по един болезнен за тях начин, искайки и изпадайки в крайности тази връзка да бъде възстановена колкото се може по-бързо, за да могат отново да бъдат във виртуалния свят, където са свикнали да общуват. Тази зависимост води и до непрекъснато търсене и искане за закупуването на нови устройства, които да се полазват. Пристрастените хора към виртуалния свят се познават по това, че отелят повече време за дейностите, които са свързани с интернет, а не за активности в реалния живот. Всичкото това нещо може да доведе до социална изолация, като краен аспект. Също така е възможно да се стигне до състояние на отпадналост, на отдръпване от света, на „прегаряне“ в емоционален план. В тази връзка бих казала, че е важно да се намери ясната връзка между това кое е полезно за нас и кога вече злоупотребяваме с времето, прекарано във виртуалния свят.

Фокус: Тоест злоупотребата с виртуалния свят може да доведе до пристрастяване?

Бисера Борисова: Да, възможно е. Дори бих казала, че подобни състояния са все по-често срещани. Има много статистика по тази тема, според които все повече хора в европейските държави страдат от зависимост към използването на интернет и социалните мрежи като цяло. Било то за игри, било то просто за търсене на информация, следене на новини и спортни събития. Хората, които са пристрастени изпитват силна и болезнена нужда да прекарват колкото се може повече време в интернет.

Фокус: Може ли това да е една от причините за зачестилата агресия сред обществото?

Бисера Борисова: Би могло да се търси някаква връзка, защото всяка една зависимост сама по себе си е вредна. Тя променя функционирането на нашият мозък, а това може да ни направи по-агресивни. Все пак всичко зависи от психиката ни и нервната ни система, както и от живота, който като цяло води човек. Самата пристрастеност може да се прояви както в посока по-агресивно поведение, така и в една затвореност, намаляване на социалните контакти лице в лице и заемането на позиции само виртуално и то анонимно. Интересното е, че много голяма част от хората се чувстват добре, изразявайки себе си по този начин без да съзнават, че най-важното е да се намери баланса.

Фокус: Казахте, че може да им и ползи от използването на интернет и социалните мрежи. Какви могат да бъдат те?

Бисера Борисова: Най-елементарно казано – виртуалният свят представлява „море“ от информация и дава възможност за лесен достъп до нея. Независимо дали търсим някаква готварска рецепта или искаме да проверим нещо, свързано със спорт. Можем също да си свалим или да послушаме хубава музика, която ще подобри настроението ни, да почетен бързо и лесно нещо, което ни е интересно. Също така има много хора, които използват интернет, за да си свалят интересни книги, да ги четат в свободното си време. Така, че живота без интернет за съвременното общество е немислим. Няма защо да си правим илюзиите, че можем да живеем без него. Разбира се има и други ползи, свързани с това, че интернет разширява съзнанието ни, прави достъпен контактна ни с хора, които се намират в цял свят. Да, може би повечето от тях никога няма да срещнем в реалният живот, но пък така ще можем да изучим тяхната култура.

Фокус: В последно време все по-голяма популярност набират игрите от типа „виртуална реалност“ и то сред децата. Как обаче според Вас такива игри се отразяват на тяхната психика и израстване?

Бисера Борисова: Като цяло сегашното поколение е „дигитално“, тоест още от най-ранна детска възраст те се научват да боравят с технологиите и в някои случаи се справят по-добре с устройствата от по-възрастните хора. По отношение на самите игри, то според мен тук отговорността е на родителите, защото малките деца все още нямат изградена ценностна система, не знаят кое е добро и кое лошо. Така, че е важно възрастните да  наблюдават поведението на детето и промените, които настъпват в него, да не им позволяват да стигат до претоварване заради употреба на интернет. В практиката си съм стигала до случаи с деца, които са прекарвали твърде много време зад компютъра, което от своя страна изцяло е изместило контакта на децата с природата и това е водело до голямо напрежение в тях, хиперактивност, агресивност или затвореност и нежелание да общуват с външния свят. На втората част от въпроса Ви бих казала, че игрите влияят върху бъдещето развитие на децата, но е хубаво, че този процес подлежи на промяна, която е добре да стане чрез специалист, защото малко хора биха могли сами да се справят с проблема. Навременната намеса е най-добрият начин за лечение.

Фокус: Също актуална тема са така наречените „фалшиви новини“. Могат ли те да подведат човек и да окажат негативно влияние върху психиката му?

Бисера Борисова: „Фалшивите новини“ не само влияят върху психиката на човек, но и са страшно неморални. Лично аз много се възмущавам от хора, които си позволяват да пишат такива новини, макар в повечето случаи да става дума за анонимни статии. Според мен медиите трябва да бъдат честни при подаването на информация. Апелът ми към слушателите, които полазват интернет е да бъдат много внимателни и критични за това какво се случва, какво четат и най-вече да  проверяват източниците на информация, да проверяват за истинността на новините и да не вярват на сляпо на това, което се подава като данни.

Ливия НИНОВА