Бисера Дживодерова, библиотекар: Най-старата книга в Старопечатния фонд на читалище “Надежда- 1869” е от 1750 година

Читалище “Надежда- 1869” във Велико Търново започва дарителска акция за набирането на нови книги. Инициативата се провежда по повод празника на града – 22 март. Какво представлява тя, колко книги са били дарени през 2016 година и коя е най-старата книга, с която разполага библиотеката към читалището? На тези и още въпроси, в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново, ни отговори Бисера Дживодерова, библиотекар и ръководител на читателския клуб „Приятели на книгата“ към читалището. 

 

Фокус: Г-жо Дживодерова, с какъв книжен фонд разполага библиотеката към читалище „Надежда -1869“?

Бисера Дживодерова: Библиотеката на читалище „Надежда -1869“ във Велико Търново разполага с над 46 хиляди тома книги. Разполагаме с много интересен Старопечатен фонд, в който има книги от преди Освобождението от турско робство. Направили сме им и електронен каталог и който желае може да ги ползва на място. Имаме и каталог на книгите, които са в хранилището от Освобождението до 1944 година. Там има много първи издания на наши поети, писатели, класици. Те се ползват главно от университетски преподаватели.

Фокус: Знам, че през годините сте имали много дарители. Имате ли статистика колко са дарените книги до момента?

Бисера Дживодерова: Наистина имаме много дарители. С тяхна помощ сме събрали толкова много художествена литература. Имаме дарения от различни издателства, както и от обикновени хора. През 2015 година получихме голямо дарение от 2 500 лв. от наш читател, с които купихме много нови книги за възрастни и деца. Най-големият дарител е директорът на Регионалния исторически музей-Велико Търново Иван Църов, който дарява периодично. Арх. Абаджиева направи също голямо дарение от личната си библиотека. Има и други граждани, които периодични даряват нови книги. Дарените книги до момента са над 500.

Фокус: Предвиждате ли някакви инициативи по случай празника на Велико Търново – 22 март?

Бисера Дживодерова: Организираме кампанията „Дари книга на читалището на библиотеката“. Условието е да е издадена през последните 15 години, защото това е стара търновска традиция. Преди 1944 година, за всеки празник на града, хора от цялата страна са дарявали книга на библиотеката на читалище „Надежда-1869“ и от няколко години ние възобновихме тази традиция.

Фокус: Към този момент имате ли вече дарения в рамките на кампанията?

Бисера Дживодерова: Все още не, но имаме отзиви от различни издателства, които обещаха да ни изпратят по пощата като колет.

Фокус: Да се върнем на старопечатните книги, които споменахте. Казахте, че имате и много първи издания на различни книги. Интересът само от преподаватели в университета ли е или има и обикновени граждани, които се интересуват от по-стари издания?

Бисера Дживодерова: Има интерес от студенти, които ги търсят във връзка с курсова или дипломна работа. Има и граждани, които пишат книги и идват да си направят справка. Това е по-специфичен и по-далечен материал и се използва само при нужда, не е като сегашните художествени книги, които се ползват от всички.

Фокус: Коя е най-старата книга, с която разполагате?

Бисера Дживодерова: Всяка една от тези старинни книги е уникална, върху тях е поставен първия печат на читалището, но най-старата книга е църковна и е от 1750 година. Повечето такива книги са църковни, защото времето е било такова. Притежаваме и стари вестници от преди Освобождението – „Цариградски вестник“, „Дунав“, „Македония“, сп. „Читалище“ и т.н. Имаме и стари произведения на български писатели като Петко Р. Славейков, Стоян Момчилов и т.н.

Фокус: През ноември 2015 година беше създаден читателски клуб към библиотеката. Какво се случва с него?

Бисера Дживодерова: Работим вече повече от година. Има 4 възрастови групи. В първата са децата от детска градини „Пролет“. Заедно с ученици от Старопрестолна гимназия, Хуманитарна гимназия, Езикова гимназия и Математическа гимназия ходим при тях един път в месеца, за да им четем приказки и стихчета. Тази инициатива е съвместно с Младежки дом в кампания „Деца четат на деца“. Втората възрастова група са децата от 3 и 4 клас на ОУ „Христо Ботев“. Там също ходим да четем един път в месеца, но и те ни четат по дадена тема. Предишната тема беше за пролетта, а през април ще бъде за книжката, тъй като тогава е седмицата на детската книга и изкуството за деца. Третата възрастова група са ученици от Старопрестолната гимназия по икономика и Хуманитарна гимназия, с които провеждаме много интересни срещи. На 20 март ще организираме среща с Тодорка Недева от Историческия музей за това как се е празнувал празника на града през годините. В началото на месец април ще има среща за традициите за Великден във Великотърновска област с етнолога от Историческия музей д-р Илия Вълев. След това сме предвидили и среща с директорът на едно издателство, която ще им разкаже как е създадено първото частно издателство във Велико Търново и как се работи по една книга, за да излезе като готов продукт. В четвъртата възрастова група влизат възрастните читатели. Това са хора, които обичат да четат. Една част от тях са пенсионери, друга част все още работят, болшинството са с висше образование. С тях един път в месеца се събираме и говорим за творчеството на българските писатели. По време на срещата ни на 29 март ще говорим за книгите на великотърновската писателка Светла Андреева. Каним и нови членове, които искат да се присъединят към тази възрастова група. Срещите са от 16.00 часа един път в месеца. Входът е свободен.

Фокус: Срещи с писатели предвиждате ли скоро?

Бисера Дживодерова: Това е малко трудно за нас, тъй като се изисква финансова възможност. Читалището няма достатъчно средства, за да плаща на известни български писатели, за да дойдат при нас. Срещите ни с писатели до сега са били на добра воля, без хонорар. Ние присъстваме редовно на срещите, които провежда Окръжна библиотека. Тя има възможност да плаща хонорари и нашата читателска група присъства на тези срещи.

Фокус: Има и интернет читалня към библиотеката. Има ли интерес към нея?

Бисера Дживодерова: Да, имаме два компютъра за читатели. Идват хората, отварят си пощенските кутии, използват интернет и т.н. Не е голям напливът, но има непрекъснато хора.

Фокус: Предстоят ли ви други инициативи? Миналата година организирахте литературен конкурс за Международния ден на детето. Тази година ще има ли нещо подобно?

Бисера Дживодерова: Да, точно така. Тази година ще е второто издание на конкурса „Детство мое вълшебно“. Децата могат да участват с разказ или стихотворение.

Фокус: Кога започва записването?

Бисера Дживодерова: Ще го обявим на първа пролет и до май месец ще приемаме творбите.

Фокус: Предполагам ще могат да се включат деца и ученици до 18 години?

Бисера Дживодерова: Да. Повечето, които участват са от началния курс и прогимназията, големите нямат много желание.

Рени ПЪРВАНОВА