Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград: Бързото овладяваме на пожара край Стара Кресна, въпреки трудния терен, се дължи на добрата организация и стикова между всички институции

Областна администрация- Благоевград-Бисер Михайлов

Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин, по повод пожара край Стара Кресна, който започна около 14.15 часа вчера и бе овладян малко след 10.00 часа днес.

Фокус: Г-н Михайлов, стана ясно, че пожара край Стара Кресна, който започна вчера вече е овладян. Каква е ситуацията сега и какво може да кажем като обобщение?

Бисер Михайлов: Може да кажем, че към момента пожара е овладян, но екипите остават на място и на терен, защото вятъра все още продължава да е силен. До края на деня при всички положения всички екипи ще останат на място. Предвиждаме и дежурни екипи, които да останат в района, защото когато казваме, че пожарът е овладян, не трябва да забравяме, че все пак има все още тлеещи огнища, така че на място продължава да действа и щаба.

Фокус: Каква горе-долу е засегната площ от пожара?

Бисер Михайлов: Все още говорим условно, тъй като се очаква по GPS координати да бъде засечена каква точно е засегната територия, но към момента говорим за приблизително около 750 декара, като имаме иглолистна гора, имаме широколистна гора и смесено – сухи треви и храсти.

Фокус: Силно впечатление направи, че макар пожара да бе на голяма територия и доста труден терен, овладяването му бе сравнително бързо. На какво се дължи това според Вас?

Бисер Михайлов: Според мен на добрата организация и стикова между всички институции, които участваха в справянето с този наистина сериозен пожар. Още от вчера на място има щаб, така ще с комисар Пармаков, със служителите на Югозападно държавно предприятие, армията в лицето на полковник Иванов, успяхме да създадем добра организация.

Фокус: А има ли вече някакви първи данни относно това каква е причината за пожара?

Бисер Михайлов: Причината за пожара е в процес на установяване. На място има екипи на разследващите органи, нека те си свършат работата. Предполагам, че след като вече има становище по въпроса, то ще бъде оповестено.

Фокус: За финал на нашия разговор, тъй като сме в пожароопасния сезон, какъв е Вашия апел към хората, защото както знаем много често именно те стават причинители на големи пожари?

Бисер Михайлов: Още в началото на годината, със своя заповед съм обявил пожароопасен сезон и наистина приканвам хората да бъдат изключително внимателни при боравенето с открит огън  и да бъдат много внимателни. Наистина огромни са загубите от такива пожари. Сами разбирате, че по отношение на ресурса, който е хвърлен от една страна за овладяването на пожара, от друга страна загуби има и чисто като дървесина от засегнатите такива територии. Засушаването е голямо, от няколко дни имаме и много силен вятър, което от своя страна създава огромни предпоставки за пожари, така че хората трябва да бъдат внимателни.

Ливия НИНОВА