Бисер Петков остава министър на труда и социалната политика (ОБЗОР)

Снимка: МТСП. Бисер Петков остава министър на труда и социалната политика (ОБЗОР)

След като в понеделник премиерът Бойко Борисов прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, във вторник съобщи, че Петков остава на поста. Борисов уточни, че в понеделник Петков е заявил, че за да се задоволят исканията на родителите на деца с увреждания, трябват около 300 млн. лв. повече на година и е казал, че не може да се справи с този проблем. „В същото време омбудсманът Мая Манолова казва, че проектозаконът, изготвен от екипа й, не изисква повече пари. Затова сутринта на Бисер Петков му казах да отива на работа”, заяви премиерът.
Относно думите на протестиращите майки на деца с увреждания, които заплашиха с мащабен протест с искане за оставка на кабинета заради изненадващата рокада и оттеглянето на социалния министър и думите им, че целта на палатковия им лагер пред парламента не е била оставката на Бисер Петков, премиерът коментира, че от вторник сутринта е чул доста различни позиции от тези в понеделник. Бойко Борисов уточни, че оставя Бисер Петков на поста щом той е министърът, който майките харесват. „След като министърът остава, се надявам повече да няма палаткови лагери. Щом казват, че дори не става въпрос и за пари, да седнат и да направят така, че тази тема да ми се махне от главата и на мен, и на всички вас”, каза премиерът. „Тези палаткови лагери стоят от седмици и досега не съм чул някой да каже – този министър ще ни реши въпроса. А това, че лагерите ставаха все повече, означава, че не го решава”, коментира той.
Борисов оцени работата на Петров като заяви, че се справя добре, „но е факт, че в тази сфера следват палатков след палатков лагер“. „При положение, че 2016 година толкова много повече пари от бюджета са дадени, значи нещо не им е добре организацията. Те казват – ние с него се разбираме. Добре, той остава. Сега довършете цялата работа – мирно, спокойно, по домовете си“, каза още Борисов.
На брифинг от БСП заявиха че смяната на социалния министър се е превърнал във водевил. „Премиерът да не се хвали кой е назначил и уволнил, а да вземе да си свърши работата“, заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев. „Имаше време, когато решенията на Борисов имаха 24 часа трайност и се променяха всеки ден. Напоследък започнаха да се променят всеки час. Това не е комично, а е форма на тотално безсилие и на бягство от отговорност“, каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев. Той заяви, че Бисер Петков е бил най-кратко уволненият министър. „Това, което трябва да се случи оттук нататък е Борисов да поеме отговорност конкретно за хората с увреждания не заради случката днес, дето назначил и уволнил някого, а защото политиката на хората с увреждания касае първо финансовия, не само социалния министър“, каза Кутев. По думите му става дума за промени в бюджета и без финансови ангажименти нещата няма да станат. Кутев обърна внимание, че проблемът касае и здравния министър, тъй като хората с увреждания искат промяна на системата на ТЕЛК. По думите му проблемът зависи и от регионалния министър, защото достъпът на средата за хората с увреждания е невъзможен. Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ заяви, че премиерът не трябва да се появява и да пуска фойерверки кой е назначил и уволнил, а да вземе да си свърши работата. „В момента Борисов се опитва да избяга от всичко. Ходи и тупа някакви европейци по раменете без да може да им каже нищо, което не може да бъде политика и работа на премиера. Работата на премиера е да решава вътрешните проблеми. Един от тях, както виждаме напоследък е темата за хората с увреждания. Те имат реални проблеми, които касаят живота им“, коментира Кутев.
На брифинг в парламента по-късно народният представител от ПГ на ГЕРБ Светлана Ангелова заяви, че палатковите лагери растат неоснователно и необяснимо, при положение, че от няколко месеца се работи по исканията на хората с увреждания. По думите й всички предложения са депозирани в социалното министерство. „Целта на работната група е да разработи нов закон за хората с увреждания, който да бъде в контекста на новите политики за хората с увреждания. Изключително много се спекулира за темата с децата и хората с увреждания, защото това е една чувствителна тема“, каза Светлана Ангелова. По думите й тези проблеми се решават с диалог.
Месеци наред родители на деца с увреждания искат нов Закон за хората с увреждания и Закон за личната помощ. Родителите издигнаха и палатков лагер пред парламента в столицата под наслов „Системата ни убива“. Впоследствие палаткови лагери бяха сформирани и в Русе, Добрич, Варна и Бургас.