Бисер Сегменов, кмет на Долно Осеново: Рамазан Байрам е един от най-хубавите празници за мюсюлманите – това е времето, в което се иска прошка от по-възрастните и семейството

Бисер Сегменов, кмет на симитлийското село Долно Осеново в интервю за съвместното предаване на Община Симитли и Радио „Фокус“ – Пирин – „Симитли – минало, настояще и бъдеще“, което се излъчва всяка сряда от 15.00 до 16.00 часа по повод празника Рамазан Байрам, който мюсюлманите отбелязват днес.

Фокус: Г-н Сегменов, в началото на нашият разговор ще представите ли за нашите слушатели и читатели село Долно Осеново, което се намира в Община Симитли?

Бисер Сегменов: Село Долно Осеново е едно от красивите села в Община Симитли, в което живее смесено население – християни и мюсюлмани. Аз съм вече кмет няколко мандата.

Фокус: Казахте, че при Вас живее смесено население. Какви са традициите, които имате и как си съжителстват хората, изповядващи различни вяра?

Бисер Сегменов: В нашето село има много хубаво население и за нас никога не е имало значение кой каква вяра изповядва – важното е хората да са добри и да се отнасят добре с различните етноси. Това е мнението на всички, които живеят в населеното място. По отношение на традициите, то мога да кажа, че днес отбелязваме празника Рамазан Байрам. Хубавото е, че днес в селото ще има много хора, не само мюсюлмани, от цялата страна. Това показва, че ние не делим хората на мюсюлмани и християни. Очакваме да се получи един хубав празник с много хора, не само възрастни, но и много млади, които играят на площада и се веселят до късно през нощта.

Фокус: А може ли да ни кажете защо месецът преди Рамазан Байрам, но и самият празник са важни?

Бисер Сегменов: Ще започна с това, че празникът Рамазан Байрам всяка година е на различна дата и е един път в годината. Самият празник и месецът Рамазан или Рамадан служи най-вече за прошки. В рамките на целият този месец хората се подготвят за самия празник, а който има възможност спазва и строг пост, според който през деня не трябва да се приема храна и вода. Интервалът на поста е сутрин от 07.00 до 19.00 часа. Употребата на храна и вода е разрешена от 19.00 часа до 07.00 часа на следващия ден. Както казах празникът има за цел да се поиска прошка от по-възрастния или ако през годината е имало някакви проблеми в семейството, то трябва да се поиска опрощение от другите.

Фокус: Казахте, че при Вас не делите хората на религии, но в много места от страната, като че ли картината е различна. Съгласен ли сте с това и защо е така?

Бисер Сегменов: Лично аз не мисля, че има проблеми в другите населени места от страната, където живее смесено население, защото пътувам доста и срещам различни хора. Мисля, че мюсюлмани и християни съжителстват много добре заедно. Проблемите се появяват на политическата сцена и моето мнение е, че политиците са тези, които създават омразата между хората. Ние в Долно Осеново сме заобиколени от християнски села и сами разбирате, че няма как да имаме проблеми с хората. Политиците обаче се опитват да ни разделят, за да могат по този начин да печелят гласове. Мога да Ви гарантирам, че на 100%, във всички села, в които съм бил, мюсюлмани и християни си съжителстват чудесно заедно.

Фокус: На самия празник Рамазан Байрам какво правите по традиция?

Бисер Сегменов: Сутринта хората отиват в джамията, където има молитви в продължение на един час. След това всички се прибират вкъщи до вечерта. Тържествата започват в 20.00 часа на площада в селото, а сигнала се издава с гърмежи. Когато празника започне, младите хора започват да обикалят по-възрастните си роднини, за да искат прошка. През деня се подготвят най-различни храни като баници, меса и баклави. Мога да се похвали, че при нас в Долно Осеново правим най-хубавата баклава. Искам да поканя всички читатели и слушатели на „Фокус“ да заповядат на нашият празник, за да видят какво се случва.

Фокус: В селото имате и джамия. Какво е нейното състояние?

Бисер Сегменов: Джамията е в много добро състояние. Имаме местен ходжа. Хората посещават храма често, най-вече в петък, когато има молитви. Ще използвам възможността и разговорът си с Вас, за да изкажа благодарност към хората от Община Симитли и на всички дарители, които ни помагат за поддръжката на молитвения дом.

Ливия НИНОВА