Благоевградската общественост ще отбележи 148-та годишнина от рождението на Апостола на свободата Гоце Делчев

Благоевград. С поднасяне на цветя и венци пред паметника на Гоце Делчев, намиращ се на площад „Македония“, благоевградската общественост ще отбележи 148-та годишнина от рождението на революционера, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин.Събитието ще започне в 11.00 часа. В него се очаква да се включат представители на местната власт, ръководители на културни институции, представители на политически парти, на образователни институции и граждани на Благоевград.

„Фокус“ припомня:

Георги Делчев е един от най-значимите български революционери, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Национален герой в България и Република Македония. Използва псевдоними като Ахил, Миндизот.  Гоце Делчев е роден в Кукуш, тогава в Османската империя, днес Килкис, Гърция, през 1872 година в семейството на Никола и Султана Делчеви, като неговите братя Милан, Димитър и Христо Делчеви също са революционери от ВМОРО.

Завършва българско униатско начално училище, а след това българска екзархийска прогимназия в родния си град, след което продължава образованието си в Солунската българска мъжка гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, където създава таен революционен кръжок заедно с Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов. По-късно учи във Военното училище в София, от където е изключен само месец преди дипломирането му. В резултат той решава да се бори за свободата на Македония като се превръща в един от най-големите герои за Пиринска Македония.

Ливия НИНОВА