Благоевград: Над 700 участници ще се включат в отбелязването на Международния ден на танца в Гоце Делчев

Гоце Делчев. Над 700 са участниците, които тази година ще се включат в двудневното отбелязване на Международния ден на танца в град Гоце Делчев. Това съобщиха от пресцентъра на Община Гоце Делчев. Събитието се организира за 11-та поредна година от Община Гоце Делчев и Народно читалище „Просвета – 1865” гр. Гоце Делчев, а интересът към него е все по-голям както от страна на зрителите, така и на участниците. Тази година в двудневната програма на 20 и 21 април, ще се включат 20 състава от страната и чужбина. Местните състави са 4, а останалите са от София, Благоевград, Девин, Панагюрище, Сандански, района на Разлог, Петрич и други. Специалните участници са Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци гр. Гоце Делчев, както и гостите от Черна гора, Гърция и Северна Македония.
Тази година, събитието ще бъде в памет на Запрю Икономов – дългогодишен ръководител на Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци – гр. Гоце Делчев (роден на 20.04.1929 г. и починал на 30.01.2015 г.). Той е човек с изключителни заслуги за съхраняване и разпространяване на българското фолклорно богатство и е почетен гражданин на Гоце Делчев.
Най-атрактивната част от двудневния празник е дефилето, в което ще се включат всички участници. То ще започне в 17.00 часа в събота, 20 април, и в него могат да участват също така жители и гости на града, които трябва да бъдат облечени с народни носии. Веднага след това, на площада пред Дома на културата ще започне и концерта на всички участващи групи и състави.
През втория ден в неделя, 21 април, ще има открит урок по разучаване на български хорả, който ще започне в 10.30 часа в Градския парк, а вечерта – още един концерт на участниците, който ще бъде в 18.:00 часа, отново в парка. Община Гоце Делчев е създала необходимата организация за нормалното протичане на празника, тъй като се очаква той да бъде посетен от много хора.
Всеки, който иска да бъде част от този празник на българщината и традиционните народни танци, е добре дошъл в Гоце Делчев за едно вълнуващо преживяване!