Благоевград отбеляза тържествено 166 години от рождението на революционера Георги Измирлиев Македончето (ОБЗОР)

Благоевград. Благоевград отбеляза тържествено 166 години от рождението на революционера Георги Измирлиев Македончето. Първото мероприятие по този повод бе проведено в V СУ „Георги Измирлиев“ в областния център, където ученици от учебното заведение, както и деца от 121 СУ „Георги Измирлиев” в София – район Триадица, поднесоха венци и цветя пред първия паметник на Македончето в областния център, който се намира в благоевградското училище. Мария Котева, директор на V СУ „Георги Измирлиев“, отбеляза, че само 3 училища в България носят името на видния български революционер. Ръководството на столичното училище подари на благоевградското такова, луксозно издание на „Под игото“ с пожелание да запазят своя възрожденски дух, а от своя страна директорът на V СУ подари на учениците от 121 СУ колаж с портрет на Измирлиев, първата сграда на училището, къщата-музей на Георги Измирлиев, както и кадри от съвременния Благоевград. След официалната част учениците от столичното училище засадиха две дръвчета, след което имаха възможност да влязат в училището и да разгледат етнографските кътове, посветени на Македончето.

Второто събитие по повод отбелязването на годишнината се проведе пред Община Благоевград на площад „Георги Измирлиев“. Там, пред бюст-паметника на революционера, кметът на Благоевград – д-р Атанас Камбитов, представители от Общинска администрация, представители на Югозападен университет „Неофит Рилски“, политици и жители на града, поднесоха венци и цветя и се преклониха пред делото на Македончето.

Честванията приключиха с мероприятие в родната къща на Георги Измирлиев, където уредници и служители на Регионалния исторически музей в Благоевград, ученици от V СУ „Георги Измирлиев“, фолклорна формация „Веселина“ към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, както и Регионален клуб „Традиция“, представиха накратко, посредством рецитал животът и делото на дейния участник в Априлското въстание – Георги Измирлиев.

Натали СТЕФАНОВА