Вероника Михайлова, „Искам бебе“: Ще организираме благотворителни базари за детски дрешки, обувки и играчки през целя август

Благотворителни базари за набиране на детски дрешки, обувки и играчки ще се проведат и това лято в старата столица. Организатор на инициативата, подкрепена от Община Велико Търново, е фондация „Искам бебе“. Преди това обаче, още днес, доброволците организират и още две прояви. Какво предстои прочетете в пълния текст на интервюто за предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“.  Информацията обобщи пред Радио „Фокус“ координаторът за старата столица Вероника Михайлова.

 

Фокус: Г-жо Михайлова, нека запознаем нашите читатели с това какво организира за днес фондация „Искам бебе“ във Велико Търново? Кой и как може да се включи в проявите и какви са техните цели?

Вероника Михайлова: Благодаря за възможността да поканим всички гости и жители на Велико Търново на нашия концерт, който ще се проведе тази вечер. Преди това, обаче, имаме и още една инициатива, която ще е на същото място, където ще е и музикалната проява. Става въпрос за района около паметника на Асеневци и Художествената галерия „Борис Денев“. Там ще подредим една открита изложба – „под открито небе“, която се нарича „IN VITRO IN VIVO“. Тя е съставена от художествени фотографии на двама млади автори. И до 31 август всеки желаещ, който има възможност да посети изложбата, може да направи и дарение за фондация „Искам бебе“, като по този начин ще помогне на двойка с репродуктивни проблеми. Другото, което ще се случи, и което очакваме  с огромно нетърпение, е благотворителен концерт под надслов „IN VIVO – децата на Велико Търново пеят благотворително“. Идеята за него се роди много спонтанно, но мисля, че реализацията й ще е много успешна. В рамките на музикалната проява деца от няколко студия в града ще покажат талантите си на нашата сцена. Поканили сме представителите на Общинската комисия по ин витро към местния фонд във Велико Търново, поканили сме специалисти-лекари, представители на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Общината, с които работим много ползотворно вече седем години.  Каним много деца и техните близки, защото освен, че ще пеем да има много деца във Велико Търново и България, ние сме предвидили и забавления за малчуганите, както и почерпка. Надяваме се да успеем да направим един хубав летен празник за всички, каквато е идеята ни. Започваме в 19.00 часа.

Фокус: Проявите Ви не приключват с това. Фондация „Искам бебе“ предвижда и организиране на благотворителни базари в един от знаковите паркове в града през целия август. Нека разкажем малко подробности.

Вероника Михайлова: Тончо така. Ние имахме такава инициатива и през миналата година, но през юли. Тя беше в парк „Марно поле“. Сега, отново със съдействието на Общината, ще я проведем пак, но този път променяме месеца, променяме и мястото. Всяка неделя, във времето от 10.00 до 14.00 часа ще сме в парк „Дружба“. Идеята, както и миналата година, е да предлагаме ползвани, но много запазени, детски дрешки, обувки  и играчки, които са ни предоставени  от наши съмишленици.

Фокус: Как хората могат да помогнат?

Вероника Михайлова: Всеки, който иска да дари, може да се свърже с мен, да ме намери в социалните мрежи и да се разберем с какво и как ще ни помогне. Тук мога да вметна, ако Ви е интересно, че през тази година, ние изтеглихме три двойки в две последователни кампании, на които помогнахме. Едната инициатива беше съвместна с младежите от Ротаракт клуб –Велико Търново. Става въпрос за акцията „С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми“, която беше през март и Вие отразихте. А отделно от различни базари, които организирахме, събрахме пари и за подкрепата на две двойки, които получиха сумите от по 2 хиляди лева.

Фокус: Тъй като споменахте двете благотворителни акции, които проведохте през 2019-та, дали предвиждате още нещо до края на годината?

Вероника Михайлова: Това зависи от средствата, които ще успеем да съберем до края на годината. Все още не мога да кажа нещо конкретно. За сега се надявам, че това което сме планирали, ще има успех. Винаги, при всяка една възможност, ние се стремим да подпомагаме двойки на местно и национално ниво, защото ние сме организация, която работи от 12 години с всички клиники по репродуктивна медицина  в страната.

Фокус: Средствата, сърбани тази вечер и от следващите прояви, ще бъдат вложени именно в това – в подпомагането на двойки с проблеми?

Вероника Михайлова: Да, точно така. Това е нашата кауза, нашата мисия и всички средства, които ние съберем по един или друг повод, са предназначени за двойки с репродуктивни проблеми. Мога само да вмъкна, че на тазвечершния празник ще има лични истории, няколко такива, на място да се споделят пред публиката. Ще има рисунки, които деца са рисували и също ще ги предоставят благотворително. Ще организираме един съвсем символичен базар. И тук е моментът да Ви кажа, че вход няма да има. А в касичката с логото на фондация „Искам бебе“ всеки ще може да дари, колкото сам прецени. За нас всяка една сума е важна и я приемаме с благодарност. Ние ще сме щастливи ако успеем да помогнем дори само на още едно търновско семейство да сбъдне мечтата си.

Луиза ТРАНЧЕВА