Близо 2 000 са бъдещите първокласници в община Бургас

Бургас.  Бъдещите първокласници в община Бургас са 1961, а свободните места за първи клас са 2 280. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Веселина Таралова, директор Дирекция „Образование и демографски въпроси“ към Община Бургас.

По думите й може да има малка промяна в броя, защото много често кандидатстват и деца от други общини, но места ще има места за всички.

Според Таралова не се очаква закриване на училища или паралелки в по-малките населени места. Ако не достигат по 1-2 деца, Община Бургас винаги помага и дофинансира паралелките.

„Регистрацията за прием на първокласници започва на 15 май.  Правилата вече са изнесени на сайта на Община Бургас. Новото при прием в първи клас е тежестта на адреса по местоживеене. За разлика от детските градини тежестта на постоянен  и настоящ адрес е еднаква. Има значение периода за местоживеене на детето. За повече от 3 г. се дават повече точки, за от 1 до 3 години и по-малко от 1 година, точките са малко по-малко. Всеки родител има право да избере 5 училища като подреди по приоритет“, допълни Таралова.

 

Веселина НИКОЛОВА