Близо 32 000 лв. са събрани от благотворителни инициативи за лечението на малките Радина и Денислав от село Смилян

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

31 852 лв. е общата сума, събрана до момента от благотворителни инициативи за лечението ма малките Радина и Денислав от село Смилян. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Илия Годев от Народно читалище „Проф. д-р Асен Златаров 1927“, което е сред основните инициатори на мероприятията за събиране на средства за лечение на двете бебета. През декември от инициативи са събрани 12 912 лв., през януари община Смолян дари на семействата на децата 10 700 лв., които са събрани от продажбата на календара на община Смолян за 2020 лв. През уикенда се проведе и благотворителен турнир по тенис на маса в село Смилян, в който се включиха 65 участника, от който също бяха събрани доста средства, посочи Годев. Така към момента общата сума, събрана за лечение и рехабилитация на Радина и Денислав е 31 852 лв. „Инициативата е много важна за общността, защото тя стана повод за пореден път да се убедим, че в една общност хората се грижат едни за други. Такъв е случая с тези две дечица от Смилян – Радина и Денислав, който с съвсем невръстни и за съжаления от тази ранна възраст се сблъскват със здравословни проблеми“, коментира Годев.

Той припомни, че в началото на януари, благодарение на дарените средства, двете деца са получили по един курс на рехабилитация в клиника в Истанбул, като за всяко едно от тях курсът струва по около 6000 лв., а са им необходими по шест такива. „Родителите им споделят, че и при двете деца се наблюдава видим ефект от целенасочената работа. Дай боже, тези курсове да имат добър ефект за децата, защото ние правим всичко това заради тях“, изрази надежда Годев.

Той посочи, че Радина е на 11 месеца и е с диагноза микроцефалия. „Надяваме се, че това което може да се направи за нея е да се подобри изключително качеството на живот. Денислав е с диагноза хидроцефалия и е на 9 месеца. Черепната кутия при него се пълни с течност. И за двете деца е важно да минават на рехабилитация, за да не развият детска церебрална парализа“, поясни Годев. Той призова всички хора, които имат желание и възможност да се включат в благотворителните инициативи, които предстоят и през февруари. На страницата на НЧ „Проф. д-р Асен Златаров 1927“ – село Смилян са публикували и двете дарителски сметки на децата, като хората може да ги поддпомогнат и по банков път, каза още Годев.

Нели ГЕРГЬОВСКА