Близо 400 велосипедиста са ранени при ПТП през 2018 г., а от началото на 2019 г. до момента са 293

„Виждам те. Виждаш ме.“

Велико Търново. Близо 400 велосипедиста са ранени при ПТП през 2018 г., а от началото на 2019 г. до момента са 293. Това съобщи за Радио „Фокус“-Велико Търново един от организаторите на кампанията “Виждам те. Виждаш ме.” Веселин Стоянов. Той уточни, че това са официални данни на ГД „Национална полиция“.

„Статистиката сочи, че за миналата 2018 г. са загинали 21 велосипедисти, а ранените са 393. От началото на 2019 година до 30 септември при пътнотранспортни произшествия са загинали 16 и са ранени 293 велосипедисти на територията на цялата страна. Тоест има огромно поле, в което трябва да се работи, за да могат тези инциденти да намалеят драстично и съответно да си пазим децата“, обясни Веселин Стоянов.

Заради тази черна статистика организаторите на международна образователна кампания “Виждам те. Виждаш ме.” се стремят да обиколят колкото се може повече градове, за да запознаят учениците с опасностите на пътя. „За нас е важно децата да бъдат информирани и тази информация да им я поднесем по един интересен за тях начин. Когато се качат в камиона, по време на обучението, те сами виждат, че автомобилът има 6 огледала и въпреки това видимостта на велосипедите до кабината на водача е с известно затруднение. Така децата разбират много ясно къде не трябва да се позиционират. Безопасното движение е споделена отговорност от всички“, коментира Веселин Стоянов.

Статистиките на полицията сочат, че от началото на годината до 15 октомври на територията на област Велико Търново са регистрирани общо 9 пътнотранспортни произшествия с участието на велосипедисти. От тях две са с материални щети. При другите 7 има 7 ранени граждани, като 5 от тях са велосипедисти и двама пешеходци. Загинали няма.

Рени АТАНАСОВА