Близо 50 изложители се включиха Второто издание на изложението за деца и родители Family Days Expo

Второто издание на изложението за деца и родители Family Days Expo събра близо 50 изложители във Велико Търново в края на миналата седмица. Обзор на събитието, което е без аналог в цяла Северна България и е организирано от Община Велико Търново и фондация Happy Mums, направи за Радио „Фокус“-Велико Търново акушерката Тони Калушкова, която е сред първоначалните организатори.

Фокус: Family Days Expo се проведе този уикенд във Велико Търново. Разкажете ни повече за това как премина и как всъщност е възникнала идеята за осъществяването на подобно събитие?

Тони Калушкова: Идеята за създаването на Family Days възникна преди много години. Първото издание беше организирано съвсем спонтанно от три жени – майки, активистки и аз с тях. След това на едната й се роди дете, излезе в майчинство и спряхме да го организираме, но миналата година възобновихме изложението и през уикенда се проведе второто поредно издание. Организираме го съвместно с Община Велико Търново и фирма за събития, които ни осигуряват оборудване и щандове. Идеята на това изложение е да дадем възможност на родителите от нашата област да имат достъп до стоки и услуги, които се използват в големите градове. Все пак на изложението идват хора и от съседните градове. Смятаме, че Велико Търново е град, който заслужава да има нещо такова за родители и деца, както и за семействата като цяло, тъй като събитието не е насочено само към бъдещи или скоро станали родители.

Фокус: Имате ли обратна връзка с посетители от миналата годината и какво споделят те? Щом се връщат очевидно имат положителна оценка за събитието.

Тони Калушкова: След приключване на тазгодишното издание получихме много коментари на страницата ни във фейсбук и за наша голяма радост те са положителни. Като цяло посетителите отчитат, че изложението им е било полезно заради стоките и услугите, до които са имали възможност да се докоснат, да си купят или получат повече информация. Новото тази година е, че подготвихме т. нар. Салон на експертите, в който поканихме специалисти от различни области, които бяха подготвили теми. Ние не знаехме как точно ще се приеме това от посетителите, но се оказа, че е много полезно, тъй като те имаха възможност да участват в дискусии с лекари, психолози, ембриолози, логопеди, специалисти по емоционална интелигентност за деца и т.н. Това също много впечатли гостите, защото имаха възможност както за индивидуална консултация с експертите, така и да пазаруват не преференциални цени.

Фокус: Какъв е общият брой на изложителите, които се включиха тази година?

Тони Калушкова: Тази година се включиха над 45 изложители, което е повече от миналата година. Имаше както нови фирми, така и такива, които са участвали и на предходното издание.

Фокус: А имате ли статистика за броя на посетителите? Вие споменахте, че е имало гости и от други градове в областта, не само от Велико Търново.

Тони Калушкова: Да, точно така. Нямаме съвсем точна статистика и мисля, че това трябва да се отчете като пропуск, тъй като имаше възможност при влизането всеки посетител да попълни талонче, с което да участва в жребия за големите награди. Това също е нещо ново, което не бяхме включили в изложението миналата година. Не се случи както го мислихме, защото имаше доста хора, но много малко от тях бяха попълнили такова талонче. Следващата година обмисляме да направим онлайн регистрация и входът ще бъде само с такава, за да може да имаме по-ясна и точна статистика за броя посетители.

Фокус: Нека да споменем кои са били основните теми, по които си говорихте с посетителите на щанда на Happy Mums?

Тони Калушкова: Обикновено на нашия щанд си говорим за бременност и раждане, правихме консултации по кърмене за жените, които се интересуват. Детският психолог Дани Малакова консултира майки, които имаха въпроси, имахме и бахов терапевт. Нели, която води възстановителната програма след раждане в нашия център, също беше там, за да разясни как се провежда тя и как помага. Имахме и ексклузивна награда, която изтеглихме в края на изложението, за семейство, което очаква бебе.

Фокус: Предвид успешността на събитието, имате ли идеи следващата година да се проведе повече от един път?

Тони Калушкова: По-скоро не, мисля, че засега ще остане така. Ние обвързваме събитието с Деня на християнското семейство. Опитваме се да го съобразим и с други събития в страната, насочени към тази област и аудитория. Следващата година изложението ще бъде отново по това време, а след това ще помислим.

Рени АТАНАСОВА