Богатото културно-историческо наследство на Велико Търново представиха на Петнадесетата световна среща на българските медии в Албания

Велико Търново. Богатото културно-историческо наследство на Велико Търново и общината бе обширно представено на Петнадесетата световна среща на българските медии в Албания. Това каза в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Марина Петрова, кореспондент на БТА-Велико Търново. През тази година форумът, който събира български медии от целия свят, се състоя в албанската столица Тирана. Организатори са БТА и Асоциацията на българските медии по света/АБМС/.

„Близо 60 представители на водещи български медии и техните колеги по света участваха в дискусиите по темата „Медии и национални приоритети”. В над 40 държави излизат вестници, списания и сайтове, които обслужват българската диаспора в чужбина, каза генералният директор на БТА Максим Минчев при откриването на срещата. Участниците бяха поздравени от фолклорни формации, представени от българското малцинство в Албания.  В разговорите бяха обхванати въпроси, свързани с развитието  на българските национални приоритети през последните 30 години, влиянието на медиите върху политическия избор, ролята на културните медийни формати в българския обществен  живот, трансформациите в медийното пространство“, каза Марина Петрова.

В панела „Туризъм и инфраструктура – стратегии за привличане”,  представители на МРРБ и частни проектанти презентираха основни пътни артерии, свързващи Северна с Южна България, чиято пресечна точка е  Велико Търново. „Участниците в срещата отбелязаха, че градът става все по-притегателно място както за туристи, така и за инвеститори.  Самоводската чаршия, улица „Гурко”, най-посещавания обект в България – крепостта „Царевец”, разкриващата тайните на средновековния град крепост „Трапезица”, Арбанаси и много други обекти привличат туристи от цял свят. От друга страна – младите хора,  възможностите за образование и инвестиции, го превръщат в  място за живеене за много млади семейства.  В края на срещата участниците се обединиха около идеята да бъдат подкрепени инициативи, свързани с опазването и поддръжката на архитектурни шедьоври. Сред тях са и църквите, сградите и мостовете, изградени от Майстор Колю Фичето във Велико Търново и в района“, уточни Марина Петрова.

Рени АТАНАСОВА