Богдан Богданов, кмет на село Рударци: Работим в отлично взаимодействие с Община Перник

Богдан Богданов, кмет на село Рударци, в интервю за седмичното предаване „Перничани-потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: В следващите минути отиваме в едно от най-хубавите пернишки села – Рударци, което е известно с чистия въздух, минералната вода и близостта си до Национален парк Витоша, както и до София. Добър ден казваме на кмета на селото Богдан Богданов, който днес  е рожденик, така че честит рожден ден, жив и здрав бъдете.

 

Богдан Богданов: Благодаря ви, добър ден и здравейте на вас и на вашите слушатели.

 

Водещ: Г-н Богданов, рождените дни обикновено са повод и за своеобразна равносметка в професионален план, как вие оценявате работата, с която се справяте ежедневно?

 

Богдан Богданов: Вижте, работата, с която се справям ежедневно, тя  е много. На пръв поглед в очите на хората, казват „Е какво работи един кмет?“, но работата е много, всъщност аз се занимавам с реализирането на отделни малки проекти по населените места. И тя запълва доста голяма част от ежедневието ми, да не кажа целият живот, защото при нас работата е седем дни в седмицата, няма как  да откажем на хората в събота, в неделя, да се срещнем с тях, да разговаряме. В 90% от времето се говори само за проблеми и за негативни неща.

 

Водещ: В по-малките населени места кметовете са хората за всичко, търсят ги за всякакви проблеми, дори да не са в компетенцията им.

 

Богдан Богданов: Абсолютно. От раждане, сватба до погребение, всякакви неразбории със съседи и т.н., имотни проблеми. Но това ми е работата, не се оплаквам, работата ме държи здрав и в кондиция постоянно. Аз съм си избрал тази работа и я върша доколкото мога добре, надявам се хората да го оценят и на предстоящите избори да има резултат, положителен. Аз съм два мандата вече кмет и смятам, че това, което мога и ми е по силите, съумявам и го върша.

 

Водещ: Това, че сте два мандата кмет сигурно ви дава и своеобразно предимство, че добре познавате проблемите на селото, но коя е най-актуалната тема, по която работите в момента?

 

Богдан Богданов: В края на годината поех ангажимент към жителите в Рударци да положим доста усилия към нашето училище, което е включено в програма на г-н Борисов за подпомагане на малките училища в населените места. Преди години непрекъснато имаше стресови ситуации – ще го има ли училището, няма ли да го има училището, детската градина как ще бъде. Всички знаят, че едно населено място без училище няма живот и няма бъдеще, това е и моето мнение, затова там насочихме  силите си. В края на годината успяхме и направихме основен ремонт на покрива със съдействието на Община Перник, за което съм много благодарен. В сградата извършихме обновяване със съдействието и труда на всички родители. Просто направихме една добра организация, положихме доста труд и материали и направихме нашето училище приветливо. Сега продължаваме в тази насока. Мога да се похваля вече и да чуят вашите слушатели и  хората от Рударци – имам потвърждение за авансово плащане за подмяната на дограмата, което ще доведе до по-добра енергийна ефективност и по-добър уют за нашите дечица. Директорката участва с още един проект по програма ПУДОС. Преди години спечелихме проект по тази програма и организирахме класна стая на зелено.

 

Водещ: Както и вие казахте едно село без училище не може, още повече, ако иска да се развива и хората да останат да живеят там. Към настоящия момент колко са жителите на село Рударци?

 

Богдан Богданов: Село Рударци е интересно населено място, едно от най-хубавите населени места на Община Перник, тъй като е в непосредствена близост до столицата. Село Рударци се намира на 15 км от София и на толкова от центъра на Перник. То се характеризира с голяма вилна зона. По постоянен адрес в село Рударци живеят 1 200 – 1 300 души, но постоянно живеят около 3 000. През летния сезон, който започва от месец май, може би идват около 10 000 души. Много хора, голям поток от туристи заради това, че село Рударци и село Кладница реално се явяват на входа на южната част на парк „Витоша“. Хубавият минерален басейн, който имаме в Рударци, е с капацитет около 2 000 души. Имаме общинска почивна станция, така че всичко това привлича туристи и гости на селото и селото е едно от развиващите се населени места.

 

Водещ: То има статут на курортно селище с министерско постановление, това дава ли ви възможност да кандидатствате по различни европроекти?

Богдан Богданов: Не, за жалост, ние сме второстепенни по развитие на бюджетни средства и нямаме възможност самостоятелно като населено място да кандидатстваме за местни проекти, може да кандидатства само Общината. Може би Законът за местената власт и управление трябва да се коригира в тази посока и малките кметове да имаме повече свобода. Благодарение на по-дългата ми работа вече знам, абсолютно съм наясно за всички проблеми на населеното място. И смятам, че един кмет на населено място, не говоря в частност за мен, може да приоритизира нещата най-добре.

 

Водещ: В този момента обаче се налага да разчитате изцяло на подкрепата на Община Перник, имате ли я, как работите с общината?

 

Богдан Богданов: Разбира се, че я имам. Мога да убедя всички хора на нашето населено място, че това, което е възможно да се получи от общината, го получаваме. Имам перфектното взаимодействие с общината. Това,  което кметът на общината г-жа Церовска  може да направи за нашето населено място, го прави. Но е факт, че самата община е в много затруднено финансово положение. Най-редовно сметките за запорирани от стари фирми, стари задължения, които са натрупани през годините още преди това управление и няма как да откликва на всяко едно наше искане. Един кмет постоянно иска, това ми е работата, на мен ми искат жителите, аз искам на кметът на общината. Обаче няма как да се случи, ясно е, че трябва да се направят основни ремонти на много странични улички по главния път, ясно е, че трябва да се инвестира още в модернизиране на уличното осветление. Искам да кажа, че 1/3 от уличното осветление в Рударци е подменено с енергоспестяващи лампи, което доведе до голяма икономия в бюджета –  28 000 лв. през последната година. Да не звучи предизборно, но всеки, който иска да се запознае с нещата, които са свършени, да заповяда по всяко едно време. Аз откликвам във всяко едно време, телефонът ми е публичен, имам приемен ден в сряда, мога да покажа на хората какво е направено и какво следва.

 

Водещ: Разбира се от една страна стоят необходимостите, а от друга възможностите и в този смисъл как ще намерите златната среда, баланса, към какво конкретно ще бъдат насочени усилията ви през тази година?

 

Богдан Богданов: Предстои нещо хубаво и голямо за Рударци, на финалната права сме за реализирането на проекта на главен път Драгичево – хижа Селимица, който минава през село Рударци през улица „Черни връх“. Трябва да се извърши основен ремонт на пътя с цялостно преасфалтиране, подмяната на водопровода, изграждане на пешеходни зони и тротоари. С реализирането на този проект нашето населено място ще придобие коренно различен облик. Тук е моментът чрез вашата медия да помоля всички жители на Рударци да поемат инициативата и поне по главната улица  да започнат да си поддържат малко по-добре пространството в двора. Има едни имоти, които са в началото на Рударци, те са земеделски имоти, които са възстановени и се продават. Стоят малко занемарени и е хубаво собствениците им да обърнат малко внимание, защото реално това е лицето на селото.

 

Водещ: Казахме в началото на нашия разговор, че това е едно от най-известните места с минералните си извори. В тази посока има ли още потенциал, който Рударци може да разгърне, освен големия басейн, с който разполагате?

 

Богдан Богданов: О, разбира се. Големият басейн харчи много малко от водата, която има свободен добив. От миналата година по едно разпореждане на Министерски съвет има възможност Община Перник да вземе за стопанисване тази вода. Надявам се Община Перник да успее да направи най-изгодната сделка – дали ще е с някой частен инвеститор, дали ще е с емисии. Вариант е ако се докаже, че водата е годна за всекидневна употреба, да се пусне в чешмите на хората. Това предстои да го мислим тази година. И се надявам да вземем най-правилното решение и това природно богатство да доведе за още по-приятното усещане на  нашето село и да привлечем още хора.

 

Водещ: Още повече, че идвайки туристи заради минералната вода там, те ще дадат тласък и като цяло на икономическото състояние на селото.

 

Богдан Богданов: Да. Макар че, както казах и по-рано, самият закон за местната власт и самоуправление не позволява кой знае колко да сме гъвкави, всичко се финансира от Община Перник, което към този момент е нормално, защото ние получаваме от там други облаги. Но и като цяло, когато идват туристи, разбира се пазаруват от хранителните магазини, ползват заведенията. Дава се хляб на много хора, така че се надявам това да продължава даже в по-силен аспект.

 

Водещ: В края на миналата година именно в Рударци беше даден старт на международен пленер по живопис. Мислите ли в тази посока чрез подобни културни инициативи да привличате вниманието към себе си?

 

Богдан Богданов: Да. Има възможност и то не само в културната сфера, има възможност и ние сме първенци в доста неща. Преди години инициативата „Да почистим България за един ден“ стартира от Рударци. Аз съм организатор на една специализирана изложба за немски овчарски кучета на стадиона. Имаме доста спортни мероприятия. Искам да допълня, че ремонтираме и читалището. Правим пак основния ремонт на покрива, шпакловки, подмяна на дограмата, така че като цяло и културният живот в Рударци се надявам да продължава да се развива и то в по-бързи темпове. Успяхме да изградим две нови детски площадки със съдействието на Община Перник, жителите на Рударци помогнаха за самия монтаж. И така с общ труд и желание селото се развива.

 

Водещ: Пожелаваме ви да продължите в същия дух. Благодаря ви, г-н Богданов. Още веднъж честит празник и хубава и успешна година.

 

Богдан Богданов: Благодаря ви и дочуване.

Росица АНГЕЛОВА