Богословът д-р Десислава Панайотова: Трябва да познаваме чистата православна традиция и да не я премесваме с езичество и магии

Богословът д-р Десислава Панайотова в интервю за седмичното предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ по повод 9 декември – почитаме зачатието на света Анна – майка на Пресвета Богородица.

 

Водещ: Почита  се зачатието на Св. Анна – майка на света Богородица, покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните. Празник на майчинството. Събеседник в предаването е богословът д-р Десислава Панайотова. Какво казва житието на света Анна?

Десислава Панайотова: Св. Анна е майката на св. Богородица, и в този смисъл тя заслужава нашата изключителна почит, защото не само че сама е била твърде благочестив човек, но е дала живот на тази, която стана майка на Божия син. И де факто св. Анна се явява баба на Божия син по плът, като човек. Като бог е над времето и е вечен, но като син човечески се явява продължение на рода на св. Йоаким и Анна – родителите на света Богородица. Света Анна е известна с това, че произхожда от свещеническо потекло, родът й е произлязъл от свещеника Аарон. Това е братът на св. порок Моисей. В древните времена евреите знаете, че са изведени от Моисей от египетски плен, и затова му е помагал и неговия брат Аарон. И той е бил ръкоположен за първия свещеник в историята на еврейския народ. От този свещенически род, Аароновия, произлиза и св. Анна.

Водещ: Кога се разпространява култът към светицата?

Десислава Панайотова: Всъщност, ние не можем с точност да кажем това, тъй като почетта към благочестивите родители на Божията майка със сигурност е съществувал още по времето, когато те са били живи. Със сигурност техните близки са знаели за чудния начин, по който те в старините си са придобили божията милост и са родили детето си. Със сигурност техните сродници и приятели са знаели, че посветили детето си Мариам – бъдещата Богородица, в храма в Йерусалим. Знаели са, че св. Йоаким и св. Анна са получили видение чрез ангел, който им донася вестта, че те ще бъдат удостоени да придобият рожба, макар и на стари години. Всичките тези неща, тяхното лично благочестие, това, че те са отделяли 1/3 от приходите си за храма и също толкова от приходите си за своите ближни, давали са милостиня, със сигурност е провокирало голяма почит към тях още приживе. Така че с времето те, като богоотци, тоест, като родители на родилата Спасителя, са заслужавали почетта на хората още може би от Апостолско време и след това. А иначе, в хода на оформянето на църковния календар и след прекратяването на гоненията срещу християнската църква след IV век, вече възникват и конкретните дати, свързани с почитането на едни или други библейски личности, в случая – света Анна на 9 декември.

Водещ: Църквата колко пъти почита света Анна в годината?

Десислава Панайотова: Света Анна е именно на 9 декември чествана. Тя е почитана като майка, като родителка, като възпитателка, като символ на уважението и почетта към родителя, майката, традицията, корените ни. Тя е жена, която провидението, получено от ангела, че ще стане майка все пак, всъщност е била умилена от това, че навсякъде в природата има плодородие, включително според преданието на църквата, е видяла гугутка в гнездото си да гнездят и да имат пиленца, и със сълзи на очи и със сърдечен вопъл е обърнала молитвата си към Бога и казала: „Ах, Господи, няма ли да получа тази милост?“ Защото за всяко еврейско семейство е било от особена важност да бъде плодовито, не като самоцел, а защото се е надявало, че именно при тях може пък след време да се роди, да дойде дългоочакваният месия, който да спаси човечеството от смъртта и греха. Всъщност нейната молитва, присъствието й в църковния календар, и самата й личност е повод за голямо благоговение и пример за всички нас, особено за жените.

Водещ: А този ден е смятан и за ден на врачките. Как кореспондират разбиранията на християните за врачуване, магии и религията ни?

Десислава Панайотова: В книга Второзаконие – това е петата книга от Библията в Стария завет, Бог изрично заповядва благочестивите хора да странят от гадатели, врачки, такива, които извикват мъртъвци, които прекарват синовете и дъщерите си през огън и т.н. Всичките тези безбожни, богохулни гадателски и магически практики са чужди на църковното съзнание. Това че по целия свят, включително и в България, на ниско ниво се правят опити за „помиряване“ между християнството, между църковния календар и езическите практики, е недопустимо. Аз, като християнка, наистина много се възмущавам, когато чуя по медиите или хора по улицата да си говорят: „Днес е Мечкинден, днес е Мишкинден, пък днес бил Деня на врачките“. Това са абсурди, защото безбожието не може да се помири с богоугодния пример на светците. Практиките, които отхвърлят Бога и които поставят човека в центъра на всичко, а това правят врачките например – те поставят себе си и своето „знание“ в центъра, а не молитвата и просенето на знания от Бога, както правят светиите, за мен са недопустими неща, поради което всички тези християно-езически традиции не са благочестиви. Православните християни трябва да се въздържат от подобен синтез. Той не е нужен, защото ние трябва да слушаме църквата, трябва да познаваме житията на светиите такива, каквито църквата ни ги е предала през вековете, чистата православна традиция, и да не я премесваме с езичество, магии и гадателство.

Водещ: Д-р Панайотова, молитва за какво да отправим във връзка с този красив празник – почитането на зачатието на св. Анна, пък и на прага на християнските празници в края на месеца?

Десислава Панайотова: Наистина се намираме в един благодатен период, в който като че ли душите на всички нас търсят по-висшето, по-извисеното, по-красивото, вечното. И св. Анна е повод на всички нас да въздигнем молитва към Бога: Боже, дай ни да виждаме своите грехове, да ги победим и да спрем да ги вършим, дай ни търпение в скърбите, дай ни да ти благодарим за всичко това, което ни се случи, за всеки твой дар, дай на България и на целия свят повече вяра, повече любов, повече благочестие, дай на жените да не убиват децата си, а да ги раждат. Господи, смили се над нас, за да пребъде вярата в нашата свята земя.

Водещ: Много ви благодаря.

Милослава АНГЕЛОВА