Божидар Донков, Изпълнителна агенция по лозата и виното-Благоевград: Голям процент от производителите в Благоевградска област изнасят вино за ЕС и трети страни

Божидар Донков, Изпълнителна агенция по лозата и виното-Благоевград в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

 Фокус: Г-н Донков, каква реколта очаквате от грозде в Благоевградска област?

Божидар Донков: Трябва да отчетем пораженията, които нанесоха градушките в отделни райони и на места достигнаха до 100%. В следствие на градушката се появиха поражения от брашнеста мана. Хората приключиха доста рано третиранията на лозовите насаждения и там цялата реколта е компрометирана, и едва ли  ще бъде на пазара. Градушки имаше в доста населени места. Районът на село Кулата беше едно от тях и на два пъти падаха. Поражения има и в района на селата Марикостиново, Капатово, Кромидово. Там където съумяха стопаните веднага да третират насажденията, успяха и да опазят реколтата, която остана незасегната. В района на Илинденци, Струмяни, Сандански, също имаше такива повреди. Като цяло най- големият проблем тази година беше заразяването със същинска мана. Честите превалявания по време на вегетация и то почти продължили до средата на юли месец. Обилните и непрекъснати валежи  по време на развитие на лозата преди, по време и след цъфтежа, които бяха в комбинация с високите температури, доведоха до един устойчив темп на растеж, което доведе до зашумяване там където не успяха да приложат съответните операции на производителите и се създаде условия за развитие на болести, като общо взето здравната картина е доста противоречива в района. Има лозя в много добро състояние, но и други, на които маната оказа доста съществено редуциране на добивите на очакваното грозде и на неговто качеството. Една голяма част от гроздето на тези лозя няма да достигне до пазара, но ще бъде преработено за собствена консумация, тъй като няма търговски вид, но качеството отговаря на изискванията.

Фокус: Започна ли гроздоберът в областта?

Божидар Донков: Гроздоберът започна тази година доста рано. Лозята узряха преждевременно и започна беритбата с две седмици по рано. След обилните валежи и пораженията нанесени върху лозите, а след това настъпи дългоочакваното лято, малко по- късно от нормалното, тези продължителни високи температури и сухо време, оказаха също неблагоприятно влияние върху гроздето. Там където бяха запазени лозята, поради редуцирания нисък добив, започна доста по- рано да натрупват захари. Освен ранно зреещите и средно зреещите, стопаните започнаха да прибират гроздето още август месец, което досега не се е случвало, освен ранните бели сортове. Стопаните започнаха да прибират мерлото още през август, като цяло гроздоберът върви вече от десетина дни. Сега масово върви гроздоберът в целия санданско- петрички регион. Започна прибирането на белите сортове в община Рила. Можем да кажем, че гроздоберът е масов.

Фокус: Какви са произведените сортове?

Божидар Донков: От белите сортове са мускат отонел, сандански мискет, ркацители- от старите сортове. В района на Благоевград алиготе от новите сортове грозде, които са създадени през последните 10-15 години. Доста е богата палитрата от сортове, които засаждат винопроизводителите, но основно шардоне, вионие, пино гри, тамянка, совиньон блан- от белите. От червените сортове най- силно застъпения сорт е широка мелнишка лоза в района на Сандански, Петрич, Струмяни и Кресна, заедно с ранна мелнишка, каберне совиньон. От новите сортови насаждения, които са създадени през последните десетилетия са застъпени сортовете сира, каберне фран, пти вердо, небиоло- доста богата сортова структура.

Фокус: Какво е качеството на продукцията, което се предлага на пазара?

Божидар Донков: Можем да кажем противоречиво, защото има лозя, които са произвели наистина качествена продукция, но като цяло това е цялостната картина. По- голямата част от пораженията са наистина със значителни поражения. Както вече казах причините са редица: болести по лозята, падналите градушки, трудните условия по време на цъфтежа и във време, в което трябваше да се полагат тези грижи- зелени операции. Това са и причините, които отказаха част от стопаните, защото трябваше да се гледат в доста трудни условия, за да може да се реагира, да се третират навреме лозята.

Фокус: Един от производителите в района на Мелник каза, че неговата продукция е добра, защото я е третирал с препарати три или четири пъти.

Божидар Донков: Това са стопанства, които разчитат на продукцията, занимават се основно с отглеждане на лозя и преработка на гроздето във вино. Винопроизводителите, които имат собствени насаждения успяха да запазят продукцията, като това се дължи основно на грижите и на компетентните действия.

Фокус: Имате ли информация за цените на гроздето тази година?

Божидар Донков: Тази година цената на гроздето е по- висока. Причината е, че реколтата не е толкова добра за всички, а търсеното определя цената. Около лев достигат изкупните цени за по малки количества и най- вече търговия между частни стопани. При винарските предприятия се наблюдава леко завишение от предходни години, като там изкупната цена е около 80 стотинки. Цената се определя от качеството и сорта. Сортът широка мелнишка е малко по- късно, като той е по- високо родовит. Едва ли ще успее да натрупа нужното количество захар и цените ще бъдат значително по- ниски от ранните и средно зреещите- мерло, каберне совиньон и белите.

Фокус: Производителите от района изнасят ли продукцията си в чужбина?

Божидар Донков:  Един голям процент от производителите в региона изнасят част от продукцията си в ЕС и в трети страни. Има и малки изби, които разчитат на вътрешен пазар. Доста голям обем от произведеното вино в региона се изнася в чужбина. Произведеното грозде се търгува на българския пазар, като нямам информация да има търговия със съседни страни.

Фокус: На какво място се нарежда винопроизводството от Благоевградска област сред останалите в страната?

Божидар Донков: Географското положение на региона, особено района между Струма и Места, се очертава като една контактна зона, в която от дълбока древност се отглежда грозде и се произвеждат вина. Заедно с всички тези забележителности го правят доста интересен регион и  модерният в последно време винен туризъм. На територията на Благоевградска и Кюстендилска области има регистрирани около 40 винопроизводители. Те имат различен капацитет на производство на вино. Гроздето, което се произвежда в региона е с доста интересни и различни качества. Тук се натрупват доста високи захари, а слънчевото зреене през година е най- силно в района на Петрич и Сандански. Тук могат да виреят сортове, които в други райони не могат да бъдат застъпени. Широка мелнишка лоза е сорт, който се отглежда само тук.

Лора КАЛЧЕВА