Божидар Михайлов, Дирекция „Бюро по труда“ – Варна: Започна набиране на заявки от работодатели за разкриване на работни места по схема „Младежка заетост”

Започна нов етап за набиране на заявки от работодатели за разкриване на работни места по схема „Младежка заетост”. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Божидар Михайлов, директор на Дирекция „Бюро по труда“ – Варна. Той допълни, че на 2- април Агенция по заетостта стартира нов етап по набиране на заявки от работодатели за разкриване на свободни работни места по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ – „Младежка заетост” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. В този етап на схемата заявки могат да подават както работодатели от реалния сектор, така и органи на изпълнителната власт съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, общинските предприятия, органите на централната администрация на изпълнителната власт и териториалните им структури. Работодателите могат да осигуряват заетост за младежи посредством стажуване и/или обучение по време на работа.

„Хубавото този път е, че има разрешение и възможност общините да кандидатстват по тази схема и да наемат на работа младежи до 29 години без стаж и опит по специалността си. Така ще се даде шанс на повече хора да започнат работа и в местните администрации. Няма краен срок за подаване на заявките. Работодателите могат да подават заявки за разкриване на свободни работни места за младежи с регистрация в Дирекции „Бюро по труда” на територията на цялата страна до изчерпване на финансовия ресурс“, допълни Божидар Михайлов.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА