Божидар Михайлов, Регионална служба по заетостта във Варна: Проблемът с търсенето на кадри е сериозен

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Божидар Михайлов, директор на Регионалната служба по заетостта във Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Какво показват данните по отношение на безработицата във Варна и областта през септември?

Божидар Михайлов: Запазваме нивата на безработица и през септември. Отчитаме, че това от една страна се дължи на доброто време и туристическият бранш удължи още малко сезона. От друга страна много се надявам работните места, които се разкриха през тази година, да бъдат устойчиви и да има по-дълготрайна заетост на хората, които започнаха работа. Равнището на безработица във Варна остава 2,4%. В община Варна броят на регистрираните безработни през септември е 4 238, при 4 168 през предходния месец. Равнището на безработица във Варненска област през септември е 3.82%. В сравнение с месец септември 2016 година равнището на безработица се свива с 0,87 процентни пункта.

Фокус: Какви кадри се търсят на трудовия пазар?

Божидар Михайлов: Проблемът с търсенето на кадри е сериозен. Във всеки един сектор в момента изпитваме недостиг, много трудно могат да се намерят специалисти за различните браншове – туризъм, ремонт на автомобили, търговия. Почти във всеки сектор имаме проблем с намирането на хора. Много разчитаме на това, че икономиката е в сериозен подем и работните места, които се обявяват, са относително стабилни.

Фокус: Приключи приема на заявления за участие в Програма „Старт на кариерата”. Какъв интерес отчитате?

Божидар Михайлов: 57 младежи на възраст до 29 години от област Варна са подали заявления за участие в Програма „Старт на кариерата”. До 9 октомври се приемаха документи от желаещите да работят през 2018 година в публичната администрация и да натрупат трудов стаж и професионален опит по придобитата специалност. Всяко лице имаше възможност да кандидатства едновременно за три работни места, но до две работни места при един работодател по програмата. Предстои обобщеният списък с кандидатите за работа в централни институции, министерства, агенции, областни и общински администрации да бъде публикуван на интернет страницата на Агенцията по заетостта и ще бъде изнесен на информационните табла в Дирекции „Бюро по труда”. Ще допълня, че 15 ноември е крайният срок за подаване на документи за допустимост от работодателите, допълнително класирани по схема „Обучения и заетост за младите хора” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 година.

Фокус: Продължава приемането на заявления от родители за включване в проект „Родители в заетост” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Какъв е интересът към тази програма?

Божидар Михайлов: Отчитаме интерес по програма „Родители в заетост”. Родителите на малки деца, желаещи да им се осигури детегледач по проект „Родители в заетост” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 все още имат възможност да подадат документи за участие в процедурата. Обявеният срок за прием на заявления е до края на месец октомври. Ще оказваме помощ на родители, които желаят да се върнат на работа, но децата им не са приети в детска градина или ясла. Ще им бъде осигурен детегледач. До края на месеца приемаме заявления от страна на родителите и от страна на желаещи, които искат да се включат като детегледачи. На по-късен етап ще има специална процедура, по която хората, които са заявили желание за включване в програмата, да бъдат оценени и включени. Същото се отнася и за регистрираните безработни. Бюрата по труда ще извършат подбор сред регистрираните лица за детегледачи, които ще бъдат насочени за одобрение от родителите. Срокът, за който одобрените родители могат да получат грижа за децата си, е до 18 месеца.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА