Божидар Михайлов, Регионална служба по заетостта-Варна: Над 390 души ще придобият професии в сферата на туризма

Божидар Михайлов, директор на Регионалната служба по заетостта във Варна, в интервю за Радио „Фокус“- Варна

Фокус: Започна ли реализацията на проектите на социалните партньори, колко хора ще бъдат обучени?

Божидар Михайлов: Както в началото на всяка година, така и тази започваме с реализацията на проектите на социалните партньори. На територията на област Варна се реализират четири такива проекта, които са насочени към квалификация и преквалификация на регистрирани безработни лица с професии, които не са търсени или с умения, които не им позволяват в момента да започнат работа.  Позициите са насочени към сферата на туризма и в обучение ще бъдат включени на 390 души, които ще придобият професии. Квалификациите са като: готвачи, сервитьор- бармани, администратори, камериери, работници в озеленяването. В сферата на търговията като продавач- консултанти, работници в заведения за хранене и развлечения. Не сме пропуснали и компютърните умения, оператор на компютър, хотелиери и ресторантьори. Тече и набиране на желаещи да се включат в обучение, желаещите могат да се обърнат към колегите от бюрата по труда. Освен в курсовете на социалните партньори можем да съдействаме и за преминаване на професионално обучение в центровете и Българо- Германските центрове за професионално обучение, те са на територията на страната, но няма на територията на Варна и областта, условията са приемливи и добри за получаване на по- висока квалификация. Паралелно с това работим по схемите на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Приемахме заявки по схема  „Работа“ от страна на работодателите в реалния сектор и от общините. Обработват се в Агенция по заетостта, съвсем скоро ще бъдат готови да минат процес на оценяване през бюрата по труда и ще се обявят резултатите. Работодателите биха могли да пристъпят към наемане на хора и започване на дейности. С „Родители в заетост“ също сме в напреднала фаза, приключихме договарянето с всички родители и детегледачи. Очакваме да сключим договор с последните детегледачи, за да помогнем на родителите да се върнат на работа.

Фокус: Какви кадри търси бизнеса към момента? Започна ли набирането на кадри за туристическия сезон? Виждаме доста обяви в „Бюрото по труда“?

 

Божидар Михайлов: Работодателите в сферата на туризма и търговията са изключително активни, получихме много заявки за търсене на кадри в сферата. Проведе се туристическа борса, насочена към туристически кадри. Разнообразен е спектъра от заявени свободни работни места при нас, като те са в сферата на услугите,  търговията и строителството.

 

Фокус: Анкетата приключихте ли я, по какви други схеми набирате заявки?

Божидар Михайлов: Анкетирането на бизнеса приключи, през април официално ще бъдат упоменати първите резултати от нея. Предстои още едно анкетиране, което ще се проведе в средата на годината. Чрез него  ще видим какви са проблемите по области и  сектори, за да може Агенция по заетостта да реагира и да предложи адекватни курсове за обучение и помощ на регионално ниво на всеки работодател. Продължава набирането на заявки по схема „Младежка заетост“. Има голяма активност от страна на работодателите, защото се видя положителния отзвук, който има от страна на работодателите. Търсят се още кадри, които да могат да влязат в производство и да постъпят на работа при голяма част от варненските работодатели.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА