Божидар Носиков, МКБППМН-Асеновград: Децата не познават много добре институциите, които могат да им помогнат и да им обяснят, че не са сами в проблемите си

снимка: pixabay.com

Божидар Носиков, секретар на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) в Асеновград, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за дейността на комисията през годината и за важността от деликатен подход към децата и детското съзнание.

 

Фокус: Г-н Носиков, нека най-напред да кажем за предстоящите събития и инициативи, които организира Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) в Асеновград.
Божидар Носиков: За пета поредна година организираме Карнавал на приказните герои в три населени места в Община Асеновград. От 10.00 часа на 25 ноември се проведе Детско кулинарно състезание в село Боянци. Три часа по-късно, от 13.00 часа, в село Червен бе организиран и Карнавал на приказните герои. Ние като местна комисия осигуряваме диджей, подаръци и почерпка на децата. Същевременно на разположение са обществени възпитатели или други членове на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Асеновград, които помагат на децата за подготовка на програма. По принцип програмата е различна – песни, танци и други изяви, пожелани от децата. На 30 ноември от 16.00 часа ще се проведе Карнавал на приказните герои и в асеновградското село Тополово. На 7 декември от 14.00 часа организираме Коледен бал в самия ресторант в сградата на Общината. Тук каним деца в неравностойно положение, осигуряваме забавна програма, почерпки и всичко необходимо. Това ни предстои като дейности до края на 2017 година.
Иначе, ние продължаваме по плана който имаме, в който е залегнал Фестивал на уличното изкуство „Брилянтин“ през месец април. За провеждането му правим сериозна подготовка. Вече за шеста поредна година ще проведем национална конференция, която всяка година е с различна тематика. Сега тепърва ще се събираме, за да уточним точната тема, но в крайна сметка всичко е свързано с децата, правата им, агресията в училище, противообществените прояви, механизмите и начините, по които може да им се помага от нас като местна комисия и от различните институции, задължени да осигуряват защита на правата на децата.
Фокус: Какво включваше дейността на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) в Асеновград през годината?
Божидар Носиков:
По наша инициатива направихме собствена анкета във всички общински училища, като тя бе свързана с опасностите на улицата, в училище и в интернет. Анкетата беше изцяло анонимна, тъй като не желаехме да поставяме училищата в неудобна ситуация, а и децата да могат да са пределно честни и откровени. На база на получените отговори, ние заложихме в плана си серия от лекции в училищата, по време на които се обясняват правата на децата, съгласно съществуващото законодателство, ролята на комисията като орган освен за възпитателни мерки, също за помощ и за действие, както и различните видове опасности на улицата, в училище и в интернет. Мисля, че е много полезно за децата, като съдя за това от реакциите им, от техните въпроси, от появата на усещане, че не са сами. По този начин и ние се чувстваме по-добре. Още повече, че сега водим разговори с директори на училищата за разширяване на дейността ни. Искаме да я насочим и към срещи на част от комисията с учителски колективи, защото върху учителят са заложени много сериозни отговорности по Закона за образованието и въобще като ангажимент към децата. Ние искаме да покажем на училищата и на учителите, че бихме могли да бъдем полезни в определена ситуация и по този начин да скъсим дистанцията, те да имат пряка връзка с нас – по телефона и като лично познанство с хора от комисията, за да може да се реагира бързо. Знаете, че при децата е много важно да се реагира бързо. Папките са си папки, те ще се попълнят, но реакцията трябва да е бърза.
Основната ни роля е превенция, която сега опитваме да налагаме. Тя изхожда от всички международни препоръки, които има към България от гледна точка на това, че към децата в риск и въобще към децата основно трябва да бъде заложена превенция, а не да се действа чак когато нещо е станало. Понеже срещаме разбиране от страна на училищните директори, сега сме затрупани с дати, в които желаят по време на Часа на класа при тях да бъде изнесена подобна лекция и да е проведе среща с децата. Ние търсим възможности, за да не пропуснем нито едно училище, дори минаваме по няколко пъти. Така че, всичко това ще се случва не само сега, а въобще в целогодишен аспект, докато имаме тази възможност.
Другото сериозно мероприятие, което правим за децата е „Шарена ваканция“ през лятото. Все пак искаме и в свободното им време да имат интересни и занимателни игри, чрез които те да се чувстват добре. Там не ги натоварваме. Това не е учене, а е забавление с елементи на допълнително получаване на знания.
Фокус: Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Асеновград няма празно място в програмата си в целогодишен план. Постоянно организирате инициативи и ползотворни срещи с децата.
Божидар Носиков: Така е. В крайна сметка има и месеци, които са по-натоварени от други, но това е от гледна точна на някои от събитията, свързани с наближаването на празници като Коледа. Тогава целият месец е празничен. Подобна е ситуацията и през месеците април и май, когато започват празниците на град Асеновград. Но целогодишно имаме ангажименти, които осъществяваме по план. Понеже комисията не е от един човек, а от достатъчно много, се стараем всеки да бъде ангажиран на базата на това какви възможности и желание има. Целта ни е повече хора да бъдат ангажирани с тази дейност.
Фокус: По отношение на чисто възпитателската ви функция, наложи ли ви се много да работите в тази насока през годината, да налагате наказания?
Божидар Носиков: Водим достатъчно много възпитателни дела. Хубавото е, че от това, което идва като материал за възпитателни дела няма, в нашата община няма сериозни, фрапиращи и притеснителни случаи, свързани със сериозна агресия и подобни сериозни причини. Въпреки всичко, възпитателни дела си текат. Скоро ще има около 16 дела в рамките на 3 дни. Пак ще се извикат деца, родителите им, ще налагаме възпитателни мерки съгласно закона. Нашето старание и желание обаче е пак да подхождаме като помощ и това се обяснява на децата и родителите, идващи за делото. Много от децата изпитват психологическа притеснителност, страх. Все пак това е под формата на организиран съд – председател на състава, заседатели. Искаме да избегнем опасното въздействие върху децата, като същевременно да не пропуснем да отбележим, че все пак Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Асеновград е институция и работата й въобще не е шегаджийска. Целта е децата да могат да се почувстват обгрижени, че им се оказва помощ, но и да разберат, че пътят, по който вървят, не е правилен и че ще има мерки, ако продължават да вървят по него. Ето, че някои, на които веднъж вече сме наложили възпитателни мерки, сега идват втори път. Това означава, че сега трябва да се наложи по-сериозна възпитателна мярка. Явно липсва сериозно отношение както от страна на детето, така и от страна на родители и настойници.
Фокус: Много важен тук е подходът към децата, наистина.
Божидар Носиков: Много важен е, защото, съгласете се, пристига  провинило се дете със сълзи в очите и започва да обяснява случилото се. То вече си е изживяло всичко. Не можеш като последна инстанция, както се казва, виртуално да му забиеш още шамари. Не, успокояваш го, обясняваш му да разбере, че това не е редно. Казваш му, че всичко приключва, но нека да приключи и в неговите идеи и желание за това оттук нататък какво ще прави. Мисля, че има ефект.
Фокус: С кои институции сте в тясно взаимодействие?
Божидар Носиков: Задължително с Детска педагогическа стая. С тях работим много отблизо. Даже и част от лекциите в училищата ги правим заедно, друг път отделно, за да обхванем повече места. Работим и с Прокуратурата, която има ръководна роля. Често там ни викат, за да се включим в проверки за наличие на деца по нощните заведения, за пушене, пиене и т.н. В тясно взаимодействие сме и с Отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“. По закон, на всяко възпитателно дело присъства техен представител. Канцелариите ни са една до друга, имаме пряка възможност веднага да комуникираме и контактуваме. Работим и с Министерство на правосъдието по отношение на пробациите. Въобще много структури и институции са свързани косвено и пряко с дейността на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Асеновград.
Фокус: Което е гаранция за постигане на положителен резултат?
Божидар Носиков: Това не винаги е гаранция за резултат. Понякога при наличието на много структури се получава тромавост на процедурата. Хубавото е, че в нашия случай комуникацията между ангажираните структури е по-близка. Тук имаме подкрепата и разбирането на Община Асеновград. Кметът д-р Емил Караиванов ни организира кръгли маси и други подобни събития, по време на които всички тези институции в Асеновград, Пловдив и на национално ниво.  Виждаме се, опознаваме се, разменяме си телефонни номера и координати. Така по-лесно се получава всичко, когато трябва да се реагира бързо.
Убеден съм, че има огромен ефект и полза от дейността на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Асеновград. Резултатът е видим за всички на по-късен етап. Трябва да отбележа, че децата не познават много добре институциите , които могат да им помогнат. Една от ролите ни е да им обясним, че не са сами и че тук има институции, които могат да им помогнат.
Тони МИХАЙЛОВ