Божин Божинов, кмет на Тополовград: Международният театрален фестивал на любителските комедийни театри „Велко Кънев” е доказателство за съхранения български дух и извън пределите на страната ни

 

В Тополовград започна 24-тия Международен театрален фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев”. Събитието ще продължи до 19 май, а повече за него ни разказва кметът Божин Божинов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Господин Божинов, как мина първият ден на откриването? И, разбира се, с какво продължава предвидената програма?

Божин Божинов: Театралният фестивал се откри на 13 май на 19 май ще бъде закриването с шествие на ученици,  театрите и общественици. Това е 24-то издание на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев“. Фестивалът се организира от Министерство на културата, Държавната агенция на българите в чужбина, Съюзът на артистите в България, Съюзът на народните читалища, община Тополовград и читалище „Св. Св. Кирил и Методий“-1894. През фестивални дни на сцената на нашето читалище ще се представят 19 театрални състава. Във фестивалната програма ще участват и български театри от чужбина- от Австрия, от Кралство Испания, от Канада, от Молдова, от Сърбия, Украйна, но както е по традиция, във фестивала ще видим и любителски театри от България. През 2018 година за първи път театралният фестивал „Велко Кънев“ се проведе с участието на български театри от чужбина и любителски театри от България, което го превърна в истински български празник на театъра. Поразително е как гости от българските театри от чужбина изживяват през тези 7 дни на фестивала невероятни емоции, защото те представят таланта си пред българска публика и допринасят за съхранение на българския дух, далеч зад пределите на нашата родина.

Водещ: Колко са тазгодишните участници? Можем ли да направим сравнение с предходното издание?

Божин Божинов: Тази година са по-малко. Това е заради изискването, което поставихме, представленията да са единствено на български език, което пък ограничи бройката на участниците.

Водещ: И тази година, знаем, ще има втора фестивална сцена в съседни населени места. Какво ще се види на нея?

Божин Божинов: Втора сцена ще има в град Елхово и Свиленград. Там ще представят театрите от чужбина. Театърът от Торонто и театърът от Кралство Испания ще бъдат в тези два града.

Водещ: Събитието има и конкурсен характер, редица награди ще бъдат раздадени. Можем ли да споменем някои от категориите, в които актьорите ще се състезават?

Божин Божинов: Много са – за „Най-добра мъжка роля“, за „Най-добра женска роля“, за поддържаща роля както мъжка, така и женска роля, за „Най-добър театрален състав“, „Най-добра поставка“, „Най-добра режисура“. Голямата награда ще бъде „Златната камила“, която е дело на топловградски художник – Христо Дюлгеров. Тя ще бъде присъдена на най-добрия състав. Журито тази година е с председател големият български актьор Калин Сърменов. Интересни са постановките. На закриването на фестивала ще бъде представен спектакъл на драматичен театър „Стефан Киров“ в Сливен– „Между два стола“ от Рей Куни, която е постановка и на Васил Василев, с участието на Герасим Георгиев-Геро.

Водещ: Остават ли оценени както качествата на актьорите, така на постановките и, разбира се, усилията, които общината е вложила в организирането на това събитие и то всяка година?

Божин Божинов: Трябва да ви кажа, че ние живеем с този празник и чакаме цяла година да дойде моментът, в който да го открием. В нашата община мога да кажа, че хората имат много висока театрална култура. Може би и заради самия фестивал, който вече 24 години ни разсмива, образова и обогатява театрално. Първият председател на журито на фестивала е проф. Христо Руков – ректор на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов, а първият дарител е господин Иван Личев, който е голям родолюбец и радетел за утвърждаване на театралния фестивал. Също така има и над 120 дарители, които финансово подпомагат, защото ние без тях няма да можем да осъществим това културно мероприятие. Но независимо от превратностите на времето фестивалът се развива, обогатява и е добър повод хората от община Тополовград да имат самочувствие.

Водещ: Действително богата е историята на този фестивал от създаването му до днешна дата, а отпреди 7 години знаем, фестивалът носи името на големия български актьор Велко Кънев. Напомням за нашите слушатели, той беше част и от журито на събитието. Каква тежест има името на Кънев за жителите на Тополовград?

Божин Божинов: Да, Велко Кънев е позната и обичана фигура в община Тополовград. Доста години той беше тук при нас – от 2008 до 2011 година. Светла му памет. Той беше и председател на фестивала. Мога да кажа, че големият Велко Кънев открехва нова страница в историята на фестивала и привличаше интереса и вниманието на професионалните театрални състави. Така че от 2011 година Международният театрален фестивал е преименуван на името на големия артист Велко Кънев. Той направи фестивала голям празник за община Тополовград и му придаде огромно значение и символ за съхранението на театралните традиции. Впечатляващи успехи има международният фестивал, превръщайки се в духовна емблема на града. Нашият театър в Тополовград има 125-годишна история, като 65 години от тях са посветени изключително на комедията.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА