Божин Божинов, кмет на Тополовград: Топим се с бързи темпове, имаме села с по 5-6 души, а са били с по 2000 жители

Божин Божинов, кмет на Община Тополовград, в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Следващата ни среща е в Тополовград. Имаме повод за нея, защото градът е домакин на международен театрален фестивал, който беше открит снощи.

Г-н Божинов, какво е новото тази година в Международния фестивал на любителските комедийни театри?

Божин Божинов: Това е 23-то издание на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев“. Тази година форматът е доста по-различен, в смисъл че пак имаме от цял свят театрални формации, но този път интересното е,  че всичко ще бъде на български език. Изключително български театри – от Канада, от Австрия, от Република Молдова, от Украйна, от цяла България, от Сърбия, но всичко ще бъде на български, на родния ни език. И ще бъде много по-добре за самите посетители и зрители на театралните постановки. Както вече казах, той се провежда вече за 23-та година като от година на година, нещата се получават все по-добре и по-добре. При откриването театърът беше пълен, имаше над 600 зрители.

Водещ: Има ли театри, които за първи път гостуват на този фестивал? Разширява ли се участието?

Божин Божинов: Да, разбира се че има. Тази година за първа година са тук театрите от Торонто, Канада, от Виена театъра. Другите театри всяка година идват, визирам Република Молдова и Република Украйна – Болград и Тараклия, те са ежегодни посетители на този форум.

Водещ: Доколкото разбираме голямата награда ще бъде статуетка „Златна камила“ и в това сигурно има някаква закачка от гледна точка на факта, че Тополовград е град на бежанци?

Божин Божинов: Да, това е голямата награда „Златната камила“, тъй като през тогавашния Тополовград са преминавали всички кервани към Цариград и тук са били хановете, тук са сменяли камилите, и на връщане естествено пак. Били сме на кръстопът и затова и произлязло прозвището камилари.

Водещ: Как жителите на Тополовград възприемат, вече превърналия се в традиция, фестивал, има ли интерес към постановките, които се представят в града?

Божин Божинов: Трябва да ви кажа, че може би Тополовград живее с месец май, най-вече затова че всеки ден нашата програма е запълнена, всеки ден има някакво мероприятие, някакво тържество за жителите и гражданите на община Тополовград. Мисля че те имат култура на театъра. За съжаление всеки месец по веднъж може би е малко, но все пак веднъж в месеца имаме някакви постановки, каним оперети, други театри.

Водещ: Казвате, че месец май е месец на празниците в Тополовград и защото 24 май пък е празникът на града. Какво още предстои в оставащите дни от месеца?

Божин Божинов: Предстоят много спортни мероприятия, Мис „Тополовград“, за децата има много развлекателни програми. Също така на 23 май ще бъдат удостоени със званието „Почетен гражданин на община Тополовград“ величия от спорта като Александър Томов, като Георги Марков, като Биньо Чифудов, учители и директори, които са ни учили на четмо и писмо, и които са са ни учили на култура, на история. Господин Вълчо Милушев, лека му пръст, който е родом от Тополовград, е световно признат скулптор.  Местни хора, които са отдали живота си на община Тополовград, певчески хорове,  самодейни театри. Господин Янко Георгиев, който е изпълнителен директор на „Еър България“. Той също е наш съгражданин. Ние се гордеем с такива хора и държим да бъдат удостоени и да бъде призната тяхната дейност.

Водещ: Празничен е този наш разговор, но не мога да не ви попитам и за основните проблеми, с които се сблъсква общината, извън тези културни изяви, които имате през май?

Божин Божинов: Проблемите са познати може би за цяла България, говоря за малките населени места. Огромен брой безработица. Наистина, говорим за Северозападна България, като я наричат Северозападнала България, моите уважения към тези хора там, нямат работа, ниски доходи, но също така не трябва да забравяме и другите погранични райони, като Югоизточна България. Последните години в нашия край казваме „Югоизчезващия район“, защото се топим с бързи темпове. И бих казал, че след 20-30 г. границата ще стигне до Хасково, в смисъл че всичко ще се обезлюди. И не знам как ще се справят след години.

Водещ: Виждате ли изход от тази ситуация? Къде трябва да се търси разковничето – държавната помощ, инвестициите или може би пък природните дадености, които има районът и инвестирането именно в това?

Божин Божинов: Знаете ли, ние сме благодарни на Европейския съюз, че инвестира в нашата държава. Тя става от ден на ден по-красива и по-красива. По-бързи пътища, по-бърз достъп до областните центрове, с по-красива околна среда, с красиви стадиони, спортни площадки, детски площадки. Но аз неведнъж съм казвал, че малките населени места са необходимост. Необходимо е да се инвестира не повече от 2 милиона, но за създаване на трайни работни места, особено говоря за пограничните райони. За да може да се задържи това население, за да могат да се раждат деца и хората да се радват, че децата са при тях, не да се пръскат по цял свят и по големите областни градове. Ние създаваме едни мастодонти градове. Виждате  София,  Пловдив, големи градове, хората имат работа, но същевременно се задъхват и от проблеми – замърсен въздух, запрашаване, стрес. Затова апелираме, знаем че държавата е в тежко състояние и няма финансов ресурс, но все пак е хубаво да се помисли за малките населени места.

Водещ: Казвате, че безработицата и обезлюдяването са сред основните проблеми. Това означава ли, че има населени места в общината, които вече са пред закриване, села които изчезват?

Божин Божинов: Да, имаме може би  6 села, които са с по 5-6 жители. Села, които са били по 2000 човека население. Ние най-много се славим с животновъдство, с тютюнопроизводство. Ненапразно тук са направени най-големите тютюневи предприятия навремето. При положение, че сме имали толкова много едър рогат добитък, овцевъдство е имало, всичко, абсолютно всичко. И в един момент всичко опустява. Трябва да ви кажа, че по селата почти през къща всичко е тъмно. Което навява една тъга. Виждаме само бездомни кучета и гладни хора, окъсани. Има хора, които не могат да си купят храна за детето си, не могат да ги облекат за училище. Това всичко минава през мен всеки ден и трябва да ви кажа, че аз го изживявам много тежко.

Водещ: Безработицата е тази, която кара хората да напуснат мястото, което със сигурност харесват и обичат, но са принудени.

Божин Божинов: Разбира се. Всеки си има дворче, всеки си има лозя, всеки си има някаква нивичка, ще отиде, ще засее нещо. Животът му ще бъде много по-хубав, по-лежерен, по-спокоен ще бъде. Няма да се пълнят големите градове.

Водещ: Съвсем наскоро видях една табела, която беше поставена пред едно българско село. На нея пишеше „Намалете скоростта, тук все още живеят хора“.  За съжаление все по-малко ще бъдат селата, пред които тази табела би могла да бъде поставена, защото те наистина обезлюдяват и все по-малко са хората, които остават  в селата. Празничните дни са повод, за съжаление, и за тъжни равносметки. Има ли проекти, с които общината би могла да съживи района?

Божин Божинов: Не, за съжаление общината не може да участва в такива проекти, тъй като ние не сме търговско дружество или публично-частно партньорство. Общината трябва да има не повече от 25%, но към момента нямаме такива предприятия или няма как да кандидатстваме за предприятия. По закон няма как да кандидатстваме за предприятия.

Водещ: Това е една голяма тема, която надявам се с ваше съгласие ще продължим в нашия ефир. Въпреки всичко да пожелаем хубави майски празници в Тополовград.

Божин Божинов: Желая на цяла България да бъде весела и щастлива, да вярват в бъдещето, в доброто.

Росица АНГЕЛОВА