Божин Божинов, кмет на Тополовград: Големият български актьор Калин Сърменов ще отличи най-добрите състави на Международния театрален фестивал „Велко Кънев“

Снимка: Община Тополовград

Божин Божинов, кмет на Тополовград, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Богата културна програма има Община Тополовград. Предстои Вторият фолклорен танцов фестивал „Сакарско хоро се вие в Тополовград 2019“, както и Международният театрален фестивал „Велко Кънев“ през следващия месец. Как се подготвя общината за тези събития, г-н Божинов?

Божин Божинов: Подготовката е трескава, както всяка година, разбира се. Почистваме общината, слагаме рекламни материали към момента, правят се и имаме генерални репетиции всеки ден. От 13 до 19 май в Тополовград ще се проведе днес 24-тото издание на Международния фестивал на любителските и комедийни театри пантомима и сатира „Велко Кънев“. Този фестивал се организира от Министерството на културата, Държавната агенция за българите в чужбина, Съюза  на артистите в България, Съюза на народните читалища, Община Тополовград и читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1894“. В тези 7 фестивални дни ще участват 19 театрални състава от чужбина – от Испания, от Канада, от Молдова, от Сърбия, от Украйна, Македония. По традиция на този фестивал се представят всички любителски театри от България. За първи път през 2018 година театралният фестивал „Велко Кънев“ се проведе с участието на български театри от чужбина и любителски театри от България, които го превърнаха в истински празник на театъра. Поразително е как гостите от българските театри в чужбина изживяват през тези 7 дни на фестивала невероятни емоции, защото представят таланта си пред българската публика и същевременно допринасят за съхранението на българския дух. Фестивалът започва, както казахме, на 13 май в 18.30 ч. Националното шествие ще бъде на площад „Освобождение“. Тържествената церемония за издигане на знамето на фестивала ще бъде  в 18.30 ч. В 19.30 ч. ще започне тържественото откриване на фестивала, в театралния салон, с участието на творчески състави на нашето читалище. Да не ви обременявам много, но много е пъстра и много е интересна програмата. Интересно е, че тази година журито досега беше г-н Борислав Чакънов, а тази година председател ще бъде големият български актьор г-н Калин Сърменов. Той ще отличи и най-добрите театрални състави и актьори. И тази година по програма се включва и Втора фестивална сцена, която ще се проведе в съседните общини Елхово и Свиленград.

Водещ: Ние призоваваме нашите слушатели да се присъединят към културния живот на Тополовград и да посетят тези събития. Г-н Божинов, знаете сигурно – днес отбелязваме Международния ден на побратимените градове. С кои градове си сътрудничите вие, Община Тополовград във връзка и контекста на Международния театрален фестивал?

Божин Божинов: Както ви казах вече, те са от много държави, както и българските състави, както ви казах – от Испания, от Молдова, от Сърбия. И тези държави – Испания наистина за първа година са тази година, единствено те са за първа година. Тъй като там един наш съгражданин е председател на българското сдружение, така че тази година и те ще участват . Международният фестивал в Тополовград е създаден пред 1996 година. В 7-те си издания фестивалът е бил национален, а в 4 от тях е провеждан като балкански фестивал. От 2007 година вече се провежда като международен фестивал на любителските комедийни театри пантомима и сатира. От 2012 година фестивалът с чест носи името на нашия велик актьор Велко Кънев.

Водещ: А как театралният фестивал в Тополовград се приема от гражданите?

Божин Божинов: Всичко го чакаме да започне с нетърпение, защото това е едно огромно културно събитие в нашата община. Всички представления и спектакли са безплатни. Няма ограничителни режими – финансови.

Водещ: Г-н Божинов, бих искала да насоча разговора ни в друга сфера. С какви проблеми на местно ниво се сблъсквате най-често?

Божин Божинов: Ние много пъти сме говорили на тази тема. Проблемите са много. Не знам дали да ги изброявам по ред, защото са безчет проблемите, но най-вече застаряващото население и безработицата, липсата на икономика в Община Тополовград, но също така се сблъскваме и с проблема с отпадъците – също ни е голям проблем.

Водещ: Да. Незаконните сметища, които всъщност продължават да са проблем във вашата община.

Божин Божинов: Да, да. Проблем са.

Водещ: И търсите ли решение на този проблем?

Божин Божинов: Да, разбира се, че търсим. Задълженията на органите на местното управление и местната администрация съгласно Закона за управлението на отпадъците се спазват и се изпълняват стриктно, но с този финансов ресурс, който имаме, много трудно се получават нещата. Дори в момента ще съберем общо събрание на Регионалното сдружение за отпадъците за отпускане на натрупани средства, които са отчислени за закупуване на контейнери за отпадъци с вместимост 36 кубика, които  да се поставят на определени места с цел предотвратяване на незаконните сметища. Също така ще поискаме и средства за закупуване на социална платформа, която да извозва тези контейнери до регионалното депо в град Харманли. Много ни мачка транспортът. Разстоянията са големи. Нашата община е голяма – 720 квадратни километра около планински район. От единия край до Харманли имайте предвид, че това близо 100 км. И 100 в обратна посока и идват едни безумни разходи. За съжаления трябва да се справяме, за да се спазват законите. Ангажиментите на общината по отношение на изискването на Закона за управление на отпадъците са изпълнени. Същевременно тази година отделяме и много средства за почистване на нерегламентираните сметища, замърсявания, които са образувани вследствие на недобросъвестното отношение на хората и фирмите. Направили сме 4 площадки, където да се изхвърлят строителните отпадъци, след което се извозват. Но всичко това е свързано с ресурс. Не мога да кажа на нарушаващите на фона на безработицата и безпаричието не мога да кажа на нарушаващите – как да го кажа – не че хората не искат да разберат, просто нямат и възможност, и сметището е закрито, рехабилитирано, което стана наистина много хубаво затреви се, посяха се дървета. Същевременно след това пък се откриха нови сметища, които чистим. Чистим, но е трудно да бъдат санкционирани тези хора, защото не трябва да гледам само като кмет, а трябва да гледам и като човек, който знае и положението на населението в общината.

Водещ:  Как ще коментирате, какво е вашето мнение по въпроса, че Върховната административна прокуратура откри нарушения в общински наредби за застрояване на зелени площи? Община Тополовград също е спомената в това съобщение на прокуратурата.

Божин Божинов: Не. Доколкото ми е известно, ние нямаме строителство на зелени площи. Никъде нямаме. Не знам. Не съм го позволил. Аз дълго време бях в болнични. Ако има нещо, ще го проверя в днешния ден и естествено, че който го е направил и позволил това нещо да се случи, ще бъде санкциониран, защото аз ще бъда безкрайно разочарован, ако има такова нещо. И мисля, че за Община Тополовград няма как да говорим за изграждане на сгради в зелени площи.

Водещ: Г-н Божинов, кои са приоритетите ви тази година? Какви проекти изпълнявате в момента?

Божин Божинов: В момента изпълняваме проект, свързан с улиците в град Тополовград и в населените места като Устрем, Радовец, Българска поляна и ред други, в Хлябово правим довеждащ водопровод, подмяна на водопровод довеждащ централен, на който първият етап премина, и очакваме всеки момент да започне вторият етап. Да довършим, защото след това пък трябва да асфалтираме. Очакваме да започне и рехабилитация на общинската пътна инфраструктура. Проблемите са ни – аз неведнъж съм го казвал –  III-559 село Устрем към Стара Загора посока Полски градец. Това е проблем от много години. Населението е стачкувало, отразено е в медии. Имаме уверението, че тази година след толкова години това нещо ще се случи и пътят ще се направи, тъй като този път е проблемен и хората не могат да стигнат до специализирана болница – говоря за Стара Загора. Повечето от децата на нашето население живеят в Стара Загора, тъй като работят на „Рудник 1, 2, 3“ и по централите. Голям проблем е този път и се надявам тази година да стане факт. Проблемът е, че нямаме икономика. Ако има икономика, хората ще се задържат. Неведнъж съм казвал, че вече може да се обявим и а изчезваща Югоизточна България, тъй като населението драстично е намаляло. Пограничният район е обезлюден. Населението – възрастно. С болниците имаме проблеми. Трудно се справяме с лекари, с медицински сестри.

Водещ: Има ли как това да бъде променено, според вас? Статистиката да бъде обърната?

Божин Божинов: Аз съм казвал неведнъж как може да бъде променено – като на малките погранични райони, не говоря само за Югоизточна България, говоря и за Северозападна, и за Североизточна, за Югозападна, за навсякъде говоря – на пограничните райони да се дават изключителни средства за изграждане на предприятия и да задържат населението, защото с това темпо скоро може да се обезлюди горе-долу до Хасково, тъй като гледам обезлюдяването и в Харманли, Симеоновград, в другите общини – в Елхово, Малко Търново – почти вече няма хора там. Така че, това трябва да стане държавна политика за изграждане на тези предприятия.

Водещ: Това трябва да стане държава политика, казахте, нека завършим с призив към управляващите.

Божин Божинов: Да.

Водещ: Благодаря ви, г-н Божинов, за този разговор.

Божин Божинов: Само искам за последно да кажа, че нашите празници започват на 1 май и завършват на 31. И след това в юни месец продължаваме пак с Националния събор „Св. Троица“, така че всеки гражданин на Република България е добре дошъл. Ние сме гостоприемни хора.

Водещ: И ние отправяме призива към нашите слушатели. Благодаря ви за това участие.

Божин Божинов: Желая на цяла България весели празници.

Водещ: И на вас също светли празници.

Йоланда ПЕЛОВА