Бойко Малинов, директор на ОДК-Кюстендил: Увеличава се интересът към общинския конкурс за детско творчество „Коледа е, стават чудеса”

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Директорът на Обединен детски комплекс – Кюстендил Бойко Малинов, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Господин Малинов, Община Кюстендил и Обединен детски комплекс обявиха традиционния конкурс „Коледа е, стават чудеса”, какво представлява този конкурс?

Бойко Малинов: Това е вече традиционен конкурс „Коледа е, стават чудеса” – общински конкурс за детско творчество, което ние организираме за пореден път. Той е за всички ученици от Община Кюстендил.

Фокус: Каква е целта на конкурса?

Бойко Малинов: Конкурсът се провежда с цел да се съхранят и популяризират българските народни обичаи, да се стимулира интересът на децата към нашето богато народно наследство, природно изкуство, изобразително изкуство, литературно творчество и най – вече да провокира въображението на децата. Да ги накара да положат усилия, да си измислят сами съответните рисунки, приказки, стихотворения и маски или всички други неща, с които биха могли да участват, да се опитат да спечелят награда.

Фокус: В колко раздела се провежда този конкурс?

Бойко Малинов: По – скоро са направления. Първото е народно творчество, изобразително изкуство и литературно творчество. Крайният срок за изпращане на творбите е 6 декември. Искам да приканя всички слушатели, които биха проявили интерес, че могат да участват и да не закъсняват след шести, защото след това предстои журиране, което изисква време. Докато членовете на журито могат да прегледат всички творби, независимо в кое направление са и да не се получава така, че да не бързаме в последния момент. Често се случва и в предишни години идват творби, които закъсняват по някаква причина. Надявам се този път организацията да е по – добра. Фокус: Какви са критериите за оценка на творбите?

Бойко Малинов: Основният критерий, по който ще бъдат оценявани творбите е детското творчество. Нещата трябва да бъдат изработени с минимална намеса на възрастни, на учители или родители. Ще има изложба от всички, най – добре представени творби, като официалното откриване на изложбата и церемонията по награждаването ще бъдат на 15 декември от 17.30 часа във Възрожденското училище. Тези, които спечелят призовите места, както винаги, ще могат да участват в общинската програма за деца с изявени дарби и ще могат да получат еднократни помощи.

Фокус: Какви са вашите впечатления от предишните години, участват ли децата?

Бойко Малинов: Има сериозно участие. Ние винаги държим на едно добро ниво, тоест стремим се да раздаваме колкото се може по – малко награди, да няма прекалено много наградени деца – например три втори и пет първи места, тоест нивото наистина да бъде добро. Често се случва в някои раздели, в които няма достатъчно добри творби, някои от наградите да не бъдат присъдени. Журито винаги е сформирано от наши известни кюстендилски литератори, художници и етнографи, хора, които не са обвързани с образователната система. Това ни е едно от основните изисквания, да не бъдат съпричастни към едно или друго училище и да бъдат колкото се може по – безпристрастни. Винаги се получава така, че нещата са много добри последните години, много качествени творби пристигат при нас и се надявам така да бъде и тази година. Има ръст през последните години, често се случва да идват творби извън Кюстендил, от други градове, където живеят кюстендилци, родители, които работят в друг град или са се преместили да живеят трайно. Имаше миналата година от Стара Загора, от Нова Загора, от София идват често. Те, естествено, биват поощрявани, защото не са в рамките на общината техните деца, а конкурсът е общински. За сметка на това гледаме да стимулираме децата, независимо, че не са от Кюстендил, ако са представили хубави творби и си струва да бъдат поощрени.

Венцеслав ИЛЧЕВ