Бойко Малинов, директор на ОДК – Кюстендил: Общинският конкурс за детско творчество „Кюстендил – това е моят град” дава поле на изява в различни направелния

Радио "Фокус" - Кюстендил

Директорът на Обединен детски комплекс – Кюстендил Бойко Малинов, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Господин Малинов, Обединен детски комплекс – Кюстендил е сред организаторите на една богата програма по повод Международния ден на детето – 1 юни, с какво се включвате в тази програма?

Бойко Малинов: Както всяка година, така и тази Обединен детски комплекс – Кюстендил се включва в програмата. Тази година тя няма да бъде изцяло от нас. Ще бъде подготвена от отдел „Култура” към Община Кюстендил, но тържествената част ще бъде от нас. Това е церемонията по връчване на наградите от тазгодишното издание на Общинския конкурс за детско творчество „Кюстендил – това е моят град”. Той е под патронажа на кмета на Община Кюстендил. И тази година имаме достатъчно експонати, достатъчно творби, които вече са оценени от журито. Децата наистина работиха упорито в продължение на няколко месеца. Надявам се, че на 1 юни ще стане един добър празник и всички ще могат да видят наградените.

Фокус: Какво представлява самият конкурс?

Бойко Малинов: Да спомена, че победителите в него, които са класирани на призовите места, могат да участват за материално стимулиране и по Програма за закрила на даровитите деца на Общината. Както винаги конкурсът е в три възрастови групи – от първи до четвърти, от пети до седми и от осми до дванадесети клас. Той е в направления за изобразително изкуство, приложно изкуство и литературно творчество, както и фотография. Участниците се явяват със собствени творби, да няма намеси на възрастни. Това е и основният критерий при оценяването на децата. Децата със специални образователни потребности се журират отделно, и  ще получат съответните награди. По традиция, наградите за първите места биват осигурени от Община Кюстендил, останалите награди са осигурени от Обединен детски комплекс.

Фокус: Какви са основните цели на конкурса?

Бойко Малинов: Целта е да се популяризира всичко което е свързано с Кюстендил. Другата идея е децата да научат повече за собствения си град, защото пишейки, рисувайки, фотографирайки кюстендилските улици, кюстендилските хора и това, което се случва в града, започват да се интересуват повече, да научават повече. Другата цел е да стимулираме самото детско творчество.

Фокус: Освен в тържествената част, какво друго сте подготвили за малките жители на Кюстендил в Международния ден на детето?

Бойко Малинов: Ще имаме няколко артистични изпълнения по време на награждаването. От 13.00 часа пред Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” ще започне и едно традиционно за нас състезание. Това е състезанието с детски автомобили с ракетни двигатели, които ние монтираме върху играчките. Състезанието е по писта. Трябва да спомена, че тази година с предимство ще имат децата чиито автомобили са модифицирани или изцяло изработени от тях. Независимо, че може да се класират на по-задно място според дължината на старта, класирането ще бъде друго. Това е основната идея – да накараме децата да се потрудят, да се позамислят и да покажат своята сръчност. Подсигурени са награди. Най-големите награди са радиоуправляем хеликоптер, дрон, както и други награди и дипломи. Надявам се, че и тази година това състезание ще привлече много участници и наистина ще бъде интересно.

Венцеслав ИЛЧЕВ