Бойко Малинов, директор на ОДК – Кюстендил: За осма поредна година даваме поле на изява за младите таланти

Радио "Фокус" - Кюстендил

Директорът на Обединен детски комплекс – Кюстендил Бойко Малинов, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

 

Фокус: Господин Малинов, за поредна година Обединен детски комплекс и Община Кюстендил организират детски празник на таланта „Да докоснеш дъгата”, какво представлява тази проява?

Бойко Малинов: Детският празник „Да докоснеш дъгата” вече е традиционен, вече осма година го провеждаме в този формат, а е наследник на така наречената мини мис пролет, която преди много години предизвика много дебати, негативни настроения и реакции. Решихме вместо децата да се състезават за красота, да се състезават за таланти. Условието за участие продължава да бъде децата да са третокласници, само че разширихме формата, вече могат да участват и момчета, не само момичета, да изявяват своите таланти. Отново има предварителен кастинг в училищата, след това ние и нашите специалисти виждаме децата, правим сценарии, програмата и това е един процес от около месец и половина и кулминацията ще бъде днес – 9 май пред театъра за пореден път, на открита сцена, дано само времето да бъде с нас.

Фокус: Какви таланти ще покажат децата?

Бойко Малинов: Всички таланти, които могат да се изиграят на сцена, които не изискват специални условия, защото няма как да ги осигурим.

Фокус: Има ли интерес от страна на децата и техните ръководители в училищата?

Бойко Малинов: Мога да кажа, че има интерес, различно е през годините, понякога децата са повече, друг път по – малко, но задължително децата обичат да се изявяват, обичат да го правят и учителите, всички получават грамоти за това, а от друга страна носи настроение, радост, всички деца обичат да се изявяват, не съм срещал дете, което не иска да бъде звезда. Едни го правят по – добре, други не чак до там. Нашата идея е да бъдат стимулирани всички, които имат някакви заложби да работят и за в бъдеще да се развиват по този начин в някаква определена посока.

Фокус: Вече е обявен и общинският конкурс „Кюстендил – това е моят град”, какво представлява и кога е неговият финал?

Бойко Малинов: „Кюстендил – това е моят град” е един конкурс, който е под егидата  на кмета, под патронажа на кмета на Община Кюстендил. Победителите в него, които са класирани на призовите места, могат да участват за материално стимулиране и по Програма за закрила на даровитите деца на общината. Както винаги и тази година ще бъде в три възрастови групи – от първи до четвърти, от пети до седми и от осми до дванадесети клас. В направления за изобразително изкуство, приложно изкуство и литературно творчество. Участниците могат да се явяват със собствени творби, да няма намеси на възрастни. Това ще бъде основният критерий при оценяването на децата. За пореден път краят на конкурса ще бъде в края на месец май. Обикновено го правим на първи юни, но тази година решихме да бъде на 23 май в голямата зала на театъра, като преди това ще има представление – един мюзикъл, който ще изиграят децата от театралната школа на Обединен детски комплекс и от Вокалната група към Шесто основно училище – „Калпазани”. Мюзикълът е интересен, входът ще бъде свободен, всеки, който желае, може да го чуе, ще участват и децата от нашия танцов ансамбъл „Кюстендилче”. Предполагам ще има и други талантливи участници. За самия конкурс – той е за стихотворение и приказка, както обикновено, ще има и раздел фотография, има много интересни попадения през последните години. Децата със специални образователни потребности ще бъдат разглеждани отделно, ще получат съответните награди. По традиция, наградите за първите места биват осигурени от Община Кюстендил, останалите награди са осигурени от Обединен детски комплекс. Тази година, форматът ще бъде малко по – различен, награждаването ще протече след мюзикъла, ще се опитаме да съчетаем полезното и приятното. Ще бъде тържествено и забавно за децата. С това пристъпваме към така наречената лятна работа или детско лято 2018 година.

Венцеслав ИЛЧЕВ