Бойко Соколовски: Над 150 са заявените участници в първия ретро парад на автомобили в Кюстендил

Председателят на ретро клуб „Дентелетика“ – Кюсетнидл Бойко Соколовски, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

 

Фокус: Господин Соколовски, предстои в Кюстендил да се проведе първият по рода си парад на ретро автомобили и мотоциклети, да започнем от това, какво ви мотивира за организацията на това събитие?

Бойко Соколовски: Идеята се роди сред колеги. Хора, които се занимават с колекционерство на автомобили, на други стари неща. Има хора, колекциониращи радиотехника, часовници, автомобили, мотоциклети – много различни неща. Разговаряхме, от няколко години обмисляме това събитие. В крайна сметка решихме, създадохме инициативен комитет от няколко човека. Регистрирахме официално неправителсттвена организация, чиито председател съм аз. Ретро клубът в Кюстендил е създаден в началото на тази година и вече членовете му са повече от 60. Очакванията са с течение на времето бройката им да се увеличи многократно. Не случайно е избрано и името на ретро клуб „Дентелетика“. Искахме да измислим нещо по-различно и в същото време да е свързано с Кюстендил. Решихме клубът да носи името на дентелетите, които са тракийско племе, населявало някога земите по средното течение на река Струма, днешните Кюстендилско и Дупнишко поле, и планините западно от тях.

Фокус: Какво предстои да видят на 15 септември жителите и гостите на Кюстендил?

Бойко Соколовски: Имаме заявени доста участия от клубове от България, Македония и Сърбия. Парадът ще се проведе на 15 септември от 12.00 часа на площад „Велбъжд”. Очакваме над 150 участници от страната и чужбина. Надявам се, че ще стане едно хубаво тържество и една хубава традиция, която няма да е само за една година, но и занапред като ретро парад. Има автомобили които са довоенни, има автомобили от 40-та, 50-та година – интересни. Има много рядко срещащите се автомобили. Ще бъде интересно за гражданите, да се снимат, да ги разгледат. Ние ще бъдем там, ще направим коментари по автомобилите.

Фокус: Ще има ли награди?

Бойко Соколовски: Да, ще има и награди.  Трябва да кажа, че над 150 участници идват за ретро парада на автомобили и мотоциклети в Кюстендил. Те ще бъдат оценявани в четири категории – Олдтаймер – 1-во, 2-ро и 3-то място, след това най – добре реставриран Олдтаймер – 1-во, 2-ро и 3-то място, след това Янгтаймери, както и мотори – 1-во, 2-ро и 3-то място. Моторите също ще бъдат класирани. Ще бъде връчена голямата купа на Община Кюстендил, предвидени са още много награди.

Фокус: Господин Соколовски, лесно или трудно е колекционерството на стари автомобили?

Бойко Соколовски: Преди всичко това изисква вътрешно удовлетворение. Това е скъпо удоволствие, но когато сам си го реставрираш – излиза по-евтино. От друга страна това е невероятно удоволствие. Имам един автомобил, произведен 66-та година – „Опел рекорд”, имам и други автомобили които в момента са в проект и се реставрират, но не е лесно.

Фокус: Намират ли се стари автомобили, които може да се подложат на реставрация ?

Бойко Соколовски: Да ви кажа не е лесно. За съжаление в изминалите десет години цената на метала беше доста висока, много хора изхвърлиха автомобили, без да осъзнават какво наистина изхвърлят. В последните няколко години се вежда, че старите автомобили стават все по-актуални. Няма ги вече тези автомобили по фирмите за скраб, трудно се намира нещо, което да се вземе и да се реставрира. Вече се продават тези автомобили, раздвижи се пазарът. Има доста ретро автомобили. Смятам, че това нещо има бъдеще.

Венцеслав ИЛЧЕВ