Бойко Цветанов, директор на операта в Благоевград: Оттук насетне ще работим много активно за привличането на млада публика и за развитието на оперното изкуство в града

Снимка: РФ "Пирин"

Благоевград. Оттук насетне ще работим много активно за привличането на млада публика и за развитието на оперното изкуство в града. Това каза на пресконференция новият директор на операта в Благоевград Бойко Цветанов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той отбеляза, че освен това ще положат усилия за привличането на допълнителни ресурси чрез спонсорство или участие в различни проекти. „Освен това целта ни е да превърнем Благоевград в център, в който не само се прави оперно изкуство, но също така се търсят и намират млади таланти. Предполагам, че в скоро време ще основен една академия към Оперния театър в Благоевград, в която ще се привличат млади артисти, които ще могат да специализират и които в дълбочина ще запознаем с оперното изкуство. На тези млади хора ще дадем и възможност да се обучават тук, използвайки и сцената, и театъра и нашия опит“, каза още Цветанов. Той отбеляза, че това е много амбициозна цел, чието реализиране си заслужава. Цветанов изрази надежда, че в скоро време ще бъде ремонтирана и сцената на операта, както и че ще бъде поправен органът, който не се полазва от години.

От своя страна зам.-кметът на Община Благоевград Христина Шопова припомни, че на провелата се по-рано днес сесия на общинския съвет кметът д-р Атанас Камбитов е съобщил, че има проект за цялостна реконструкция на сградата на Народно читалище „Никола Вапцаров“ и операта в Благоевград, който е на стойност над 2.3 млн. лв. Тя добави, че по време на ремонта ще бъдат осигурени други подходящи помещения за състава на операта, в които те ще могат да репетират необезпокоявани, така че следващият оперен сезон да започне нормално и с нов, но и по-богат репертоар.

Ливия НИНОВА