Бонка Ичкова, СБУ – Благоевград: Заради промени в Наредба № 10 и намаляващия брой деца в областта е възможно да се стигне до закриване на паралелки и съкращаване на учители

Бонка  Ичкова, председател на Синдиката на българските учители в Благоевград, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-жо Ичкова, преди дни ни сигнализирахте, че учителите от Благоевград са силно притеснени от изменение в наредба № 10, касаещо приема в училищата. За какво точно става въпрос и кое е онова нещо, което тревожи възпитателите?

Бонка Ичкова: Наредбата е един много сериозен документ за план приемите и за определяне на нормативите, броя на децата и как се формират паралелките дори в основните училища, не говоря само за приема след 7-ми клас. Преди броени дни бяхме много изненадани от Министерството на образованието с това, че има промени в документа, които обаче не бяха коментирани с техните партньори, тоест Синдикати и работодатели, както се изисква по реда нещата. По принцип има специален съвет, на който тези неща се обсъждат. Изведнъж обаче в Благоевград се оказваме изненадани, а предполагам, че така ще бъде и навсякъде в страната, защото в миналата седмица излиза едно изменение на наредбата, което първо удължи срока за прием до 15 юни, а не както бе до 30 април. В следствие на това се получи и още един проблем, който всъщност разтревожи учителите и директорите на училищата в Благоевград, свързан с това, че от Природо-математическата гимназия в града, най-вероятно предварително са знаели, че ще има такава промяна и изключително некоректно, без знанието на останалите училища, поддават заявление за разкриването на още една паралелка след 4 клас. Преди това, когато разбрахме, че са взели такова решение, работодателите от града се свързаха с директора на гимназията, за да му обяснят, че това ще доведе до сътресения в още 10 училища и затова бе взето решение да не се разкрива нова паралелка до момента, в който станаха ясни промените в Наредба № 10 и директорът на Природо-математическата гимназия реши да открие паралелката, позовавайки се на документа. В наредбата обаче се казва, че разкриването на нова паралелка може да стане само при наличието на подходяща за това материално-техническа база, с каквато гимназията не разполага. Наистина се надявам, че те няма да разкрият допълнителна паралелка, защото колегите от други 10 основни училища са силно притеснени, тъй като вече е ясен състава на паралелките.

Фокус: Казахте, че директорите и учителите в Благоевград са притеснени от промените в наредбата. Какви сътресения предизвиква тя?

Бонка Ичкова: Притеснението се състои в това, че като цяло в града, а и не само се наблюдава тенденцията за намаляване броя на децата. При тази ситуация, ако едно училище си позволи да открие още една паралелка, привличайки още около 26 децата, то нали разбирате, че това би довело да падане на паралелки в други 5-6 училищата, които ще паднат под минималния брой деца – 18. Какво ще се случи тогава? – ще се случи социално напрежение, защото на някои колеги ще падат нормативите.

Фокус: А може ли да се стигне до закриване на училищата в такъв случай?

Бонка Ичкова: До закриване на училище няма как да се стигне, но е напълно възможно някой учител да остане без работа. Знаете ли най-силно ни тревожи това, че всичко се случва по един много неетичен начин. Първо, в закона, в предварителния му вид, когато беше за обсъждане, не бе заложено да има подобни паралелки в средните училища, аз също работя в такова. След това разрешиха само на Природо-математическите гимназии подобно нещо и на мен лично вече ми омръзна от лобистки наредби и закони. Ако се стигне до това да разрешат разкриването на тази паралелка в Природо-математическата гимназия в Благоевград сме готови на протести. По-лошото е, че поведението на директора на благоевградската гимназия не е коректно, още повече, че колегите са му дали ясно да се разбере, че са против това, което той иска да направи. Все пак трябва да има някаква колегиалност и етика.

Фокус:  Ще се отклоня малко от темата на разговора ни, за да Ви помоля за коментар и по още един въпрос, свързан с резултатите от матурите. Стана ясно, че тази година оценките на зрелостниците са доста по-високи от миналогодишните. На какво се дължи това и може ли да говорим за повишаване качеството на образованието в страната?

Бонка Ичкова: Лично според мен резултатите от всеки един изпит са въпрос на моментно състояние. Една оценка от матура или друг вид проверка на знанията не може да е определяща за цялостните знания на даден ученик. Според мен изпитите са дължат не само на знания, но и на сбор от много психологически компоненти и затова е възможно ученик, който има традиционно по-слаби оценки да покаже по-добри резултати от друго дете, което по-принцип е отличник. За матурите тази година мога да кажа, че минаха без сътресения, въпреки всички истерии, които има около тях всяка година от страна на медии и министерства. Новото тази година бе въвеждането на модули по време на изпита, което не позволяваше преписване, не че и преди това е имало. В Област Благоевград сме доволни от резултатите макар, че отново ще кажа, че матурите не са определящи за знанията на децата, защото човек е една по-сериозна конфигурация от много компоненти. Детето не е робот и не може да бъде вмъквано в някакви статистики.

Ливия НИНОВА