Борислава Борисова, зам.кмет на Община Видин: Община Видин влага най-много средства в своето бъдеще – децата

Борислава Борисова, зам.кмет „Хуманитарни дейности“ на Община Видин, в интервю за Радио „Фокус“ – Видин

Радио „Фокус“: Какво залагате във бюджета за следващата година за подпомагане на децата?

Борислава Борисова: Община Видин влага най-много средства в своето бъдеще – децата. За това отпускаме допълнителна субсидия в размер на 75 лева за издръжка на всяко дете в детска градина. Ще започнем и обществен дебат  за средствата, определени за децата от детските градини в общината. Считаме, че на този етап храненето на децата до 4-годишна възраст за 2,12 лв. на ден и за 5-6-годишните за 1,70 лв. на ден е непълноценно, а за здравословно почти не можем и да говорим. Стартираме експериментално и безплатните посещения за най-малките наши жители на кино и културни мероприятия, или така наречените културни ваучери, които бяха заложени в предизборната платформа на сегашния кмет д-р Цветан Ценков.

Радио „Фокус“: Какво ще включите в културния календар на Община Видин за тази година?

Борислава Борисова: Предвидили сме богат културен календар, като ще продължим всички инициативи, които общината традиционно е провеждала до момента. Това са Фестивалът на изкуствата „Дунавски вълни“, Фолклорен фестивал „Алботин“, Фестивал на народната носия „От раклата на баба“, както и националният мотосъбор – Видин и други събития. Ще организираме и нов международен фестивал на дунавските градове от Германия до Украйна, с който ще повишим авторитета на града ни и ще предизвикаме по-голям туристически интерес от страната и чужбина.

Предвидили сме и финансиране на Държавен куклен театър и Симфониета – Видин.

За първи път Община Видин разработва и богата програма във връзка с превенция на противообществените прояви и борба с наркотиците. Тя включва много културни и спортни събития, като най-значимото от тях е младежкият фестивал. Ще се организират спортни турнири – тенис на маса, спортни танци, стрийтбол за Деня на Европа, баскетбол за девойки, лека атлетика, волейбол и други. В програмата сме заложили отбелязването на Международния ден на младежта – 12 август и Деня на доброволчеството – 5 декември. По този начин искаме да подкрепим гражданите, така че в лицето на Община Видин те да виждат само и единствено добър партньор.

Отново за първи път Община Видин въвежда в своя бюджет фонд за културни и младежки дейности. Граждани, читалища, кметства и организации ще могат да кандидатстват пред фонда за финансиране на спортни и културни инициативи.

Радио „Фокус“: Какво ще се направи за утвърждаването на Видин като туристическа дестинация?

Борислава Борисова: Увеличаваме средствата за представянето и налагането на Видин като интересна туристическа дестинация. Продължаваме участието на туристическите борси, както и организирането на средновековния фестивал „БъдинЪ“. Създаваме нов туристически продукт – единен туристически билет. Готови сме да поемем управлението на крепостта „Баба Вида“, като се надяваме да увеличим и приходите в общинския бюджет.

Радио „Фокус“: Заложени ли са средства за масовия спорт и за спортните клубове в Бюджет 2020 на Община Видин?

Бойка Борисова: По отношение на спорта в бюджета на  Община Видин залагаме увеличаване на средствата за масовия спорт и за превенция на младите хора. Предвиждаме и съфинансиране на спортните клубове и ученически отбори при представянето им в национални и международни състезания. Готови сме да назначим треньори на общинска заплата, за да могат децата на родители с финансови затруднения да тренират безплатно. В град Видин има две нови спортни зали, които са изградени по европейски проекти и те трябва да бъдат максимално натоварени, защото влизаме в етап на устойчивост – през всяка следваща година до 40 000 деца трябва да преминат през тях. Това предполага по-голяма спортна активност и различни състезания по клубовете. Тези от клубовете, които са започнали вече първенствата, ще подпомогнем да довършат участието си в тях. Ще започнем и широк обществен дебат – Видин в кои спортове трябва да има достойно и професионално представяне на национално ниво. Вярвам, че Община Видин ще бъде коректен партньор на спортните клубове при условие, че средствата от общинския бюджет се изразходват прозрачно и постигат набелязания ефект.

Общият размер на средствата на културния, туристическия и спортния календар е към 460 000 лв.

Анна ЛОЗАНОВА